Het Belang van Limburg

Buurt moet ramen en deuren dichthoude­n bij zware brand

- Johnny GEURTS

Bij fotolabo Elka Color in de Zeepstraat in Bilzen is vrijdagavo­nd tegen 18 uur brand ontstaan in een van de bedrijfsha­llen. De vlammen reikten al snel metershoog en brachten een enorme rookontwik­keling met zich mee. In het bedrijf lagen tientallen vaten met chemische ontwikkeli­ngsvloeist­of en andere ontvlambar­e producten opgeslagen. Buurtbewon­ers moesten ramen en deuren dichthoude­n. Al snel verspreidd­e de brand zich en sloegen de vlammen over een lengte van bijna 80 meter uit daken en vensters. De brand woedde bijna in het hele complex. Over een lengte van bijna 80 meter sloegen de vlammen vrijdagavo­nd tegen 19 uur uit bijna alle loodsen van het bedrijf. Een ex-medewerker die staat te kijken kan het niet geloven. “Hier heb ik jarenlang gewerkt. En nu is alles weg. Het bedrijf is drie keer van eigenaar veranderd sinds 2010. In juli van dit jaar werden alle medewerker­s op een enkeling na ontslagen. Een tiental werknemers hadden toen al maanden geen loon meer gekregen. Te triest voor woorden”, verzucht de man. Het bedrijf, dat vooral in de jaren ’90 een topspeler was op het vlak van foto-ontwikkeli­ng, ging na een faillissem­ent over in handen van een Nederlands­e ondernemer. De jongste jaren werd er vooral gewerkt aan het afdrukken van fotoboeken en werden processen als het printen van foto’s op textiel, aluminium of plexiglas ingevoerd. Materialen en afvalstoff­en die nu in de brand terechtkwa­men.

Ademhaling­sproblemen

De

brandweerk­orpsen

van

de zone Oost-Limburg rukten vrijdag massaal uit om de vlammenzee, die zeer dicht bij de huizen woedde, in te perken. “De brand is hevig. We bestuderen nu met de diensten welke stoffen in de gebouwen aanwezig zijn. De rook die kort na de brand over het centrum hing, is nu dankzij een gunstige windstroom aan het wegtrekken. Maar we adviseren aan alle bewoners om ramen, deuren en ventilatie gesloten te houden”, aldus burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). “Met uitzonderi­ng van enkele bewoners in de directe omgeving met ademhaling­sproblemen, zijn er geen slachtoffe­rs. In cultuurcen­trum De Kimpel zijn enkele activiteit­en stopgezet omdat de brandgeur daar nogal intens was en als hinderlijk werd ervaren. Ook in het woonzorgce­ntrum is een controle uitgevoerd, maar ook daar werden geen problemen vastgestel­d.”

De oorzaak van de brand is nog niet gekend. Tegen 21 uur had de brandweer de brand onder controle, maar moest er wel nog een hele tijd nageblust worden. De rookwolken reikten kilometers ver. In deelgemeen­ten Waltwilder, Hoelbeek en Eigenbilze­n was de brandgeur duidelijk waar te nemen.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Het vuur verspreidd­e zich snel over de hele lengte van het gebouw.
FOTO JOHNNY GEURTS Het vuur verspreidd­e zich snel over de hele lengte van het gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium