Het Belang van Limburg

Acht jaar cel voor Looise die op ex schoot

- Geert HOUBEN

Acht jaar cel, of een jaar gevangenis voor elke kogel die V.S. (37) uit Tessenderl­o afvuurde. Dat is het verdict voor de Looise moeder die op 4 september 2015 haar ex onder vuur nam. Als bij wonder bleef de man (39) ongedeerd. Poging tot moord, oordeelde de rechtbank in Hasselt vrijdag. “Ze stond op een meter van hem”, zegt haar advocaat Peter Donné. “Als ze hem wou doden, had ze hem wel aan flarden geschoten.” De feiten speelden zich op die bewuste vrijdagavo­nd rond 19 uur af toen de vader zijn toen 13-jarige zoon kwam ophalen aan het appartemen­t van zijn ex-vrouw. Aan de omgangsreg­eling ging een lange geschieden­is in de familierec­htbank vooraf. Een regeling waar de vrouw niet mee akkoord ging. Na een zoveelste woordenwis­seling had de rechter de dag van de moordpogin­g beslist dat de vrouw hun zoon aan haar ex moest meegeven. Telkens ze dat niet deed, moest ze een dwangsom van 1.000 euro betalen. “Ik was die dag een wrak. Toen ik hem zag afkomen met die grijns, maakte me dat kapot. Altijd weer dat zelfde lachje van ‘nu heb ik u’”, getuigde de vrouw op het proces. Toen de man aanbelde, ging ze met het vonnis naar beneden. Achter de papieren verborg ze een pistool. Op het moment dat ze oog in oog met hem stond, schoot ze de lader leeg. “Ik heb naar beneden gericht in de hoop dat hij zou weglopen en wegblijven. Het was fout om het recht in eigen handen te nemen”, klonk het.

Ik was die dag een wrak. Toen ik hem zag afkomen met die grijns, maakte me dat kapot

‘Ik heb hem niet’

Een getuige hoorde haar echter ‘ik heb hem niet’ roepen, en toen de man op de vlucht sloeg, ging ze hem achterna. Daarnaast merkten speurders op dat de kogels niet allemaal bij elkaar lagen, wat wel het geval moest zijn als ze effectief in de grond geschoten had om hem niet te raken. Voor de rechtbank

Acht jaar

de Looise dader is het duidelijk dat de vrouw haar ex wel degelijk wilde doden. De rechtbank oordeelde ook dat er voorbedach­theid in het spel was. V.S. kwam aan het colt .22pistool via haar nieuwe partner, die het vuurwapen bewaarde in een afgesloten kist. Met een schroevend­raaier brak ze die op de dag van de schietpart­ij open. Eerder was ze al met haar nieuwe vriend naar de schietstan­d gegaan om te leren schieten. Het komt haar op acht jaar cel te staan, plus de gerechtsko­sten van 4.500 euro en een schadeverg­oeding van 9.020 euro. De rechter liet de Looise, die aanwezig was op de voorlezing van het vonnis, niet onmiddelli­jk aanhouden. Ze krijgt nu dertig dagen de tijd om in beroep te gaan “We weten nog niet of we dat ook gaan doen”, aldus advocaat Peter Donné. De vader is volgens zijn advocaat Jan Swennen tevreden met het vonnis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium