Het Belang van Limburg

Zes afvalstrom­en in één keer opgehaald in nieuw testgebied

Ook zak voor keukenafva­l in Ellikom, Wijshagen, Koninksem en Lauw

-

In Lommel is de proef met het nieuwe ophaalsyst­eem in april vorig jaar ingevoerd. De zakken met groenafval, zachte plastics, restafval, textiel en pmd worden om de veertien dagen met één vrachtwage­n opgehaald. In het sorteercen­trum van Renovius worden alle afvalstrom­en manueel gescheiden. Het proefproje­ct duurt twee jaar, maar het zal nog zeer moeilijk zijn om het terug te schroeven. “95 procent van de gezinnen wil het nieuwe systeem behouden. Amper één procent wil terug naar het oude systeem”, zegt Kris Somers (Limburg.net). “Als we nu stoppen in Lommel, hebben we een probleem.”

“Nog een bijkomend voordeel is dat er veel kleur is in het straatbeel­d op de dag van de ophaling”, lacht Lommelaar Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net. “Grote voordelen zijn natuurlijk de klanttevre­denheid en de duurzaamhe­id. We onderzoeke­n nog of we met de winst van de mobiliteit de kosten van sorteerins­tallaties kunnen dekken.”

Korting

Met de uitbreidin­g van het testgebied naar ‘bakkengeme­enten’ Meeuwen-Gruitrode en Tongeren steekt Limburg.net nog een tandje bij. In Meeuwen-Gruitrode mogen de containers voor restafval en gft voor een jaar aan de kant, in Tongeren de containers voor gft. In de proefgebie­den wonen telkens duizend gezinnen, genoeg om ongeveer één vrachtwage­n te vullen.

Alle gezinnen krijgen er een pakketje van ongeveer 20 euro met zes rollen afvalzakke­n voor huisvuil, pmd, zacht plastic, textiel, groenafval en keukenafva­l. Het snoeiafval wordt apart opgehaald. Daarnaast zullen ze nog een korting krijgen van ongeveer 20 euro op hun afvalbelas­ting. “Op een gemiddelde afvalfactu­ur van 120 euro voor een gezin, wordt er dus een derde bespaard”, rekent de Tongerse schepen van Leefmilieu Patrick Jans (Open Vld). “We hebben geen moment getwijfeld om toe te treden. Het grootste voordeel is de besparing op mobiliteit.” Ook burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V) van Meeuwen-Gruitrode gelooft in het project. “De winst zit in de duurzaamhe­id en betere dienstverl­ening. Er worden twee extra fracties (keukenafva­l en zachte plastics) opgehaald en het is veel eenvoudige­r voor de burger om alles op dezelfde dag buiten te zetten.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? De afvalzakke­n worden allemaal op dezelfde dag opgehaald en achteraf manueel gesorteerd bij Renovius in Overpelt.
Foto SVEN DILLEN De afvalzakke­n worden allemaal op dezelfde dag opgehaald en achteraf manueel gesorteerd bij Renovius in Overpelt.
 ?? FOTO HBVL ?? De nieuwe zakjes voor organisch keukenafva­l.
FOTO HBVL De nieuwe zakjes voor organisch keukenafva­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium