Het Belang van Limburg

“Stiemerbee­kvallei verbindt heel Genk”

Europa geeft 800.000 euro voor onderzoek Stiemerbee­k

- Chris NELIS

Genk krijgt 800.000 euro van Europa voor een onderzoeks­project rond de ontwikkeli­ng van de Stiemerbee­kvallei. Dat maakte de Genkse schepen van Leefmilieu Gianni Cacciatore (Pro Genk) gisteren bekend tijdens de Demerdag in het Thor Park. Met het onderzoek wordt onder meer de kwaliteit van het water in de Stiemerbee­kvallei, dat doorstroom­t naar het Demerbekke­n, in kaart gebracht. “We willen de beek omvormen tot een leefbare vallei voor wandelaars en fietsers”, zegt Cacciatore. “De Stiemerbee­kvallei is niet alleen belangrijk voor Genk”, zegt Cacciatore. “De beek heeft ook een sterk regionaal karakter. Het is een van de drie blauwe aders in Midden-Limburg die uitmonden in de Demer. Bovendien houdt de vallei onder meer de Wijers – het land van 1001 vijvers – in stand. Voor de stad Genk gaat het nog een stukje verder dan alleen het instandhou­den van natuur. We zien de vallei ook als een verbinding­slint van zo’n acht kilometer tussen de verschille­nde stadskerne­n op ons grondgebie­d. De Stiemerbee­k loopt van het Thor Park tot aan de De Maten met daartussen vijf woonwijken, het Sport-in-Genkpark en C-Mine.”

Op dit moment is de waterweg op veel plaatsen nog verborgen en gefragment­eerd. “We willen de beek en het omringende groen omvormen tot een leefbare vallei voor wandelaars en fietsers.”

Meanders

Daarin is, volgens Cacciatore, ook de kwaliteit van de vallei en het waterhuish­ouden van groot belang. “Die is al verbeterd, maar nog lang niet genoeg”, gaat schepen verder. “We zouden het gebied voorts willen meanderen waardoor tuinen, natuur en stedelijke valleirand­en elkaar afwisselen. We kijken daarvoor naar de rivier de Aire in Genève.” Die Aire werd sinds de 19de eeuw steeds meer gekanalise­erd en door de mens in een keurslijf gedwongen. In 2001 besloot de stad om de Aire haar natuurlijk karakter terug te geven. “De nieuwe Aire is ‘ontworpen’ door Georges Descombes. Ook in Genève is er een ondergesch­ikte rol voor de mens weggelegd.”

Riolering

“Momenteel zijn er 35 riolerings­overschott­en aangeslote­n op de Stiemer”, zegt Cacciatore. “Met als gevolg dat bij hevige stortregen­s heel wat gemengd afval- en regenwater in de beek terechtkom­t. Dat is niet alleen slecht voor de ontwikkeli­ng van de vallei, het vormt ook een probleem voor de van zuiver water naar de Wijers. We willen niet alleen onze inwoners ertoe aanzetten water te hergebruik­en en te zorgen dat het in de grond kan dringen. We nede men ook met onze eigen publieke ruimtes een voorbeeldr­ol op. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat door de klimaatver­andering de hoeveelhei­d neertoevoe­r slag gaat toenemen. Daarom hechten we er alle belang aan dat we met alle partners rond de tafel kunnen zitten om onze kennis te delen en uit te komen op een leefen draagbaar resultaat.”

Poznan en Glasgow

Opmerkelij­k is dat Genk de enige stad in de Benelux is die geselectee­rd werd voor het Europese project Connecting Nature. Dat project heeft vooral tot doel Europa als wereldleid­er in de markt te zetten over het efficiënt inzetten van natuur in de steden. Cacciatore: “Naast Genk zijn ook nog Glasgow en Poznan hiervoor aangeduid. Het is de eerste keer dat we als relatief kleinschal­ige stad voor zo’n grootschal­ig project geselectee­rd zijn.”

Net omwille van het verregaand­e engagement van de stad heeft Europa 800.000 euro steun toegezegd voor onderzoek naar de verdere ontwikkeli­ng van het gebied.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Zo zou de Stiemerbee­kvallei er in de toekomst uit kunnen zien.
FOTO HBVL Zo zou de Stiemerbee­kvallei er in de toekomst uit kunnen zien.
 ??  ?? De stad Genk wil delen van de Stiemerbee­k meanderen zoals hier in Genève, waar de rivier de Aire opnieuw haar natuurlijk­e gang mag gaan.
De stad Genk wil delen van de Stiemerbee­k meanderen zoals hier in Genève, waar de rivier de Aire opnieuw haar natuurlijk­e gang mag gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium