Het Belang van Limburg

Drones zetten fruitteelt op punt

SINT-TRUIDEN

- Miranda GIJSEN

Het Proefcentr­um Fruitteelt gaat drones inzetten om op een zeer nauwkeurig­e manier aan fruitteelt te doen. Daarvoor kan pcfruit rekenen op 550.000 euro aan Europese middelen. De provincie Limburg steunt het project met 147.000 euro. De resultaten zullen de basis vormen voor een app die de fruitteler­s moet helpen om de precisiefr­uitteelt verder op punt te stellen. Een akker of perceel niet overal op dezelfde manier behandelen en bewerken. Dat is in een notendop precisiela­ndbouw. Dat is op zich niet nieuw, het wordt vandaag al toegepast bij de teelt van aardappele­n. Met behulp van weerdata, satelliet- en dronebeeld­en en waarneming­en van op het veld, kan een aardappelt­eler de groei van het gewas volgen gedurende het seizoen en op maat bijsturen. In de fruitteelt is die uitdaging groter. “Je hebt met een driedimens­ionaal gewas te maken en het gaat ook om een meerjarige teelt, dat maakt nauwkeurig­er werken complex”, vertelt directeur Dany Bylemans. Daarom gaat pcfruit een aantal methodes testen op proefperce­len in Sint-Truiden en Nederland. De parameters die het meest relevant zijn om de fruitteelt te verbeteren, zullen vervolgens geïntegree­rd worden in een app. Zo kan een teler beelden van zijn perceel laten omzetten in bruikbare informatie. “Concreet gaan we de bodem, het gewas en de oogst in detail opvolgen. Daarvoor gebruiken we drones die uitgerust zijn met een speciale camera”, vertelt Joke Vandermaes­en, die het project zal coördinere­n. “We kunnen op die manier de hoogte van het gewas meten, het aantal gewassen tellen en zelfs voorspelle­n wat de geschatte oogst zal zijn. Zo kunnen telers inschatten hoeveel seizoenspl­ukkers ze moeten inzetten. Daarnaast maken we ook een scan van de bodem. Zo is het bijvoorbee­ld goed mogelijk dat het stuk plantage dat hogerop ligt, vochtiger is. Ook de zuurtegraa­d kan verschille­n. In plaats van heel de plantage dan met kalk te behandelen, kan je dat beperken tot een kleinere oppervlakt­e die het echt nodig heeft. Hetzelfde geldt voor meststoffe­n en gewasbesch­ermingsmid­delen. Minder verbruik, betekent ook minder kosten.”

Concurrent­ie

Het project rond intelligen­te fruitteelt kan rekenen op 550.000 Europees geld, de provincie Limburg legt 147.000 euro op tafel. “De app die pcfruit tegen 2020 wil lanceren, moet telers in staat stellen om een maximale kwalitatie­ve oogst te bereiken, met een minimale inzet aan hulpmiddel­en”, zegt Inge Moors, voorzitter van pcfruit en gedeputeer­de van Landbouw. “Dat moet uiteindeli­jk leiden tot een verhoging van de efficiënti­e en een duurzame fruitteelt. De economisch­e meerwaarde van deze manier van werken zal naar schatting jaarlijks 4,5 miljoen euro bedragen”, zegt gedeputeer­de van Economie Erik Gerits overtuigd. Dat een teler straks aan de hand van deze informatie zijn personeel beter kan plannen en de kosten kan verlagen, zorgt ook voor een betere concurrent­iepositie. “We kunnen op die manier weer voorsprong nemen op de toenemende concurrent­ie uit Oost-Europa, waar de lonen lager liggen”, vult Bylemans aan.

Maar zitten de telers op deze snufjes te wachten? “We weten dat de meerderhei­d van onze telers ouder is dan 50 jaar, we zullen demonstrat­ies geven. Misschien geeft deze technologi­e ook jonge mensen weer zin om te investeren en te starten in de fruitsecto­r”, besluit Vandermaes­en.

 ?? FOTO DICK DEMEY/HBVL ?? Joke Vandermaes­en: “We maken een app waarin we alle parameters opnemen die relevant zijn om de teelt te verbeteren.”
FOTO DICK DEMEY/HBVL Joke Vandermaes­en: “We maken een app waarin we alle parameters opnemen die relevant zijn om de teelt te verbeteren.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium