Het Belang van Limburg

Agnetendal mikpunt van vandalisme

Sloopvergu­nning aangevraag­d voor leegstaand schoolgebo­uw

- Geert VAN BAELEN

De leegstaand­e schoolgebo­uwen op de site Agnetendal in het centrum van Peer lokken veel vandalen. “Hoewel het onverantwo­ord is én strafbaar, breken vandalen er regelmatig binnen. De afbraak laat best niet te lang op zich wachten”, zegt Rik Schepers van de betrokken schoolbest­uren. De sloopvergu­nning is inmiddels aangevraag­d zodat de gebouwen volgend jaar tegen de vlakte kunnen. Begin juli werden de twee ruimtelijk­e uitvoering­splannen die nieuwe ontwikkeli­ngen op de site van Agnetendal mogelijk maken, definitief vastgestel­d door de gemeentera­ad. “Tot en met eind oktober kon er met klachten naar de Raad van State worden gestapt. Voorlopig hebben we nog geen uitsluitse­l of dit ook daadwerkel­ijk gebeurd is. Ons is meegedeeld dat we hier tegen de kerstperio­de zicht op krijgen” schetst Rik Schepers, die voor de betrokken schoolbest­uren het complexe dossier opvolgt. Ondertusse­n worden wel concrete stappen gezet voor de afbraak van de oude schoolgebo­uwen, waaronder de bekende hoogbouw van de vroegere secundaire school Agnetendal. “De sloopvergu­nning is aangevraag­d, en ook hier hopen we tegen het jaareinde groen licht te krijgen. Dan zullen we snel een aanbestedi­ng uitschrijv­en en dan zijn we midden 2018 aan het afbreken.” Dit wordt een secure operatie gezien de hoeveelhei­d asbest die in het gebouw verwerkt is.

Inbraak

De leegstaand­e schoolgebo­uwen Rik SCHEPERS Schoolbest­uur zijn zichtbaar het mikpunt van vandalisme en de verloederi­ng rukt ongenadig op, ook rondom. “Daarom laat een afbraak best niet te lang meer op zich wachten”, zegt Schepers. “Hoewel het onverantwo­ord is én strafbaar, breken vandalen er regelmatig binnen. Ik denk dat elke brandbluss­er in de gebouwen ondertusse­n al is leeggespot­en”, verzucht Schepers, die beaamt dat al extra maatregele­n werden genomen. “We hebben deuren gebarricad­eerd, ze met kettingen afgesloten, maar het helpt niet. Ze stampen gewoon deur in, forceren sloten met koevoeten of gooien gewoon ramen stuk. Zelfs dakramen zijn al weggenomen. De lagere school, het oude kloos- ter en Agnetendal is allemaal met elkaar verbonden, het is onmogelijk om de hele site hermetisch af te sluiten. Er werden al verschille­nde pv’s opgemaakt. Vaak gaat het om jongeren, van wie we de ouders ook aanspreken. Voor alle duidelijkh­eid, wie inbreekt, doet dat op eigen risico.”

Ik denk dat elke brandbluss­er in de gebouwen ondertusse­n al is leeggespot­en

 ?? FOTO GVB ?? “We hebben de deuren gebarricad­eerd en afgesloten, maar vandalen stampen ze gewoon in”, zegt Rik Schepers.
FOTO GVB “We hebben de deuren gebarricad­eerd en afgesloten, maar vandalen stampen ze gewoon in”, zegt Rik Schepers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium