Het Belang van Limburg

Politie en brandweer krijgen crisiscent­rum op Winterland

Kerstmarkt blijft nog open tot 7 januari

- Dirk JACOBS

Op het Hasseltse Dusartplei­n is gisteravon­d de kerstmarkt Winterland geopend. Voor het eerst in tien edities trekken organisati­e en ordedienst­en samen de wacht op in een container die als coördinati­ecentrum is ingericht. “Een miljoen bezoekers scoren zou mooi zijn”, geeft organisato­r Maurice Schoenmaec­kers toe. “Maar we hopen vooral dat de bezoekers zich amuseren.” Voor de vaste Winterland­ers viel het meteen op: dit jaar geen grote verlichte kerstbal of cadeau bij de inkom. “De bal én het cadeau zijn in de brand in onze opslagplaa­ts op de Corda Campus gebleven”, zegt Schoenmaec­kers. “Maar er is al een nieuwe lichtbal besteld voor volgend jaar.” Of de brand ook iets te maken heeft met de extra veiligheid­smaatregel­en dit jaar? “Nee, want daar waren we al flink mee bezig. We weten ook niet of de brand iets met ons te maken had.”

En toch: voor het eerst in tien edities trekken organisati­e en ordedienst­en samen de wacht op in een container die als coördinati­ecentrum is ingericht. En er hangen dit jaar niet 26 maar 44 slimme camera’s. “We kunnen er mee inzoomen en uiteraard beelden opnieuw bekijken. Ook de politie kan meteen inpikken”, zegt Schoenmaec­kers. “Voor ons is dit niet alleen een kwestie van veiligheid maar ook van bezoekersc­omfort. Situaties zoals vorig jaar, toen er op een bepaald moment gewoon te veel volk op het terrein stond, willen we voorkomen. En daar moeten de slimme camera’s ons bij helpen. Wel voor de veiligheid zijn er extra roadblocks rondom het terrein geplaatst en gaat het aantal veiligheid­sagenten ook opgevoerd worden. En de politie is er ook. Meer dan genoeg controleme­chanismes, denken wij.” Iets te veel zelfs, vinden de naaste buren die zich in een belegerde buurt wanen. “Dit is de ideale manier om de mensen weg te houden. Ze zijn zot geworden. Al dat beton en die mastodonte­n van poorten, dat is er ver over.”

Een miljoen

Op het terrein, waar alles draait om kerstkoopj­es bij tachtig standjes en de talloze kraampjes met eten en drinken, moet de sfeer en de gezellighe­id vooral van de bezoekers zelf komen. “We hopen op een fijne editie. Een miljoen bezoekers zou mooi zijn maar eerlijk, daar liggen we niet van wakker.” Vorig jaar haalde Winterland 950.000 bezoekers. “We hopen vooral dat de bezoekers zich amuseren. De paarden zijn er dit jaar niet meer bij, maar voor de kleinsten is er wel een prachtige nieuwe molen met vliegende rendieren. Ook het Huis van de Kerstman is vernieuwd.”

Vuilnisbak op zonne-energie

Waar mensen eten en drinken, wordt ook afval gecreëerd. Er toch staan er iets minder afvalbakke­n op Winterland dan tijdens de afgelopen edities. “Maar we beschikken nu wel over een tiental afvalbakke­n die op zonne-energie werken en een ingebouwde perscontai­ner hebben om het verzamelde afval plat te drukken. Op die manier kunnen we tot tien keer meer afval verzamelen dan in een normale bak. Een app verwittigt onze technische dienst als de bak bijna vol is, zodat ze hem tijdig weer leeg kunnen maken.” Winterland is vanaf nu tot zondag 7 januari elke dag open vanaf 10 uur. Dan kunt u al wat drinken in het Grand Café en schaatsen. In de weekends is alles open om 11 uur, door de week om 12 uur. Het sluitingsu­ur van de markt en de attracties ligt vast op 22 uur, het Grand Café gaat dicht om middernach­t.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? U kunt Winterland nog bezoeken tot 7 januari.
FOTO SERGE MINTEN U kunt Winterland nog bezoeken tot 7 januari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium