Het Belang van Limburg

“Voor eigen publiek spelen blijft toch het leukst”

Night of the Proms in première in Hasselt met Opglabbeek­se concertmee­ster en Genkse hoboïst

- Raymond DE CONDÉ

Voor Night of the Proms hoeft u niet meer naar Antwerpen. De Belgische première van het jaarlijkse muziekeven­ement heeft aanstaande woensdag plaats in de Hasseltse Ethias Arena. Met Melanie C van The Spice Girls en soulfenome­en Joss Stone bovenaan op de affiche. En met twee Limburgse musici die sleutelfun­cties hebben in het 65-koppige orkest: concertmee­ster An Baeten (38) uit Opglabbeek en eerste hoboïst Pieter Jaspers (28) uit Genk. zijn allebei freelancer­s. An maakt al zestien jaar deel uit van het Proms-orkest. Vroeger was dat Il Novecento, nu het Antwerp Philharmon­ic Orchestra, dat jonger oogt (en minstens even goed speelt). Als violiste zat ze in de orkestbak van diverse musicals en theaterpro­ducties en toerde ze met popartiest­en als Channel Zero, BLØF, Kris De Bruyne en Selah Sue. Als concertmee­ster is ze een van de belangrijk­ste muzikanten op het podium van de Proms.

Nachtmerri­e

“De concertmee­ster zorgt voor het contact tussen het orkest en de dirigent”, legt An uit. “Dit jaar is dat voor de derde keer de Braziliaan­se AlexanHet dra Arrieche, een heel leuke vrouw die echt één van ons is, ze stelt zich helemaal niet boven het orkest. Als eerste violiste speel ik ook de solo’s. Een deel van het orkest kijkt ook naar mij om samen te beginnen. De dirigent van zo’n groot orkest kan niet iedereen tegelijk aangeven.” Haar grootste nachtmerri­e? “Dat de dirigent van zijn stokje gaat en dat ik het moet overnemen. Ik heb al eens gedroomd dat mij dat overkwam terwijl mijn arm verlamd was.” (lacht)

Herontdekk­en

Pieter Jaspers speelt als hoboïst bijna altijd in klassieke concertzal­en met de Filharmoni­e van Luik, het Brussels Philharmon­ic Orchestra, het Symfonieor­kest

Vlaanderen

en ook de Zomeropera.

“De Proms is voor mij een toffe afwisselin­g. Je hebt er een heel ander publiek dan in Flagey of de Bozar, een veel lossere sfeer.” Wat is de kracht van de Proms, dat als het ware een instituut is geworden en over de jaren heen miljoenen bezoekers heeft getrokken? “Het is altijd verrassend om bekende artiesten te herontdekk­en”, zegt Pieter. “Zij brengen nummers die ze al ontelbare keren hebben gezongen, maar nu plotseling met een groot symfonieor­kest. Dat vinden ze zelf ook geweldig leuk en als het ware een buitenkans. We hebben twee arrangeurs in huis. Soms moeit het management van de artiest zich daar nog mee. Met de meeste artiesten hebben we een goed contact. We slapen in dezelfde hotels, zij trakteren ons aan de bar en de dag daarop zitten we samen aan het ontbijt.”

Pointer Sisters

An Baeten is al in Los Angeles geweest op uitnodigin­g van The Pointer Sisters. “Ik kan een boek schrijven over de artiesten met wie ik heb gewerkt. Met de zanger van Toto gingen we bowlen, Sam Sparro heb ik rondgeleid in de stad. Maar het leukst zijn de optredens zelf. Muziek is een goede genezing van de geest. Zonder mijn viool zou het leven maar grijs zijn.”

Girl Power

Dit jaar staan de Proms in het teken van de girl power want naast Melanie C en Joss Stone staan ook Isabelle A, onze Songfestiv­alzangeres Blanche en het 16jarige pianowonde­r Emily Bear op de affiche. Zij speelde al in het Witte Huis en was zesmaal te gast in de talkshow van Ellen DeGeneres. Night of the Proms is haar eerste grote tournee buiten de States. Ook Thomas Vanderveke­n doet bij wijze van stresstest mee met zijn pianoconce­rto van Grieg in de aanloop naar de D-Day van de Canvas-reeks ‘Thomas speelt het hard’ op 7 december. Er wordt ook uitgekeken naar Johannes Genard (nu zonder School is Cool) en uiteraard is John Miles van de partij. Deze week is ‘Night of the Proms’ eerst in Rotterdam (Ahoy). An Baeten en Pieter Jaspers kijken vooral uit naar de Belgische première in de Ethias Arena. “Niks zo fijn als voor eigen publiek, familie en vrienden te kunnen spelen.” Na Hasselt volgen Antwerpen, Duitsland en Luxemburg.

X‘Night of the Proms’, Ethias Arena, woensdag 22/11, www.teleticket­service.com

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Eerste hoboïst Pieter Jaspers uit Genk en concertmee­ster An Baeten uit Opglabbeek zijn vaste waarden in het orkest van de Proms.
Foto KAREL HEMERIJCKX Eerste hoboïst Pieter Jaspers uit Genk en concertmee­ster An Baeten uit Opglabbeek zijn vaste waarden in het orkest van de Proms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium