Het Belang van Limburg

Kruistocht tegen koe van Kuttekoven

-

Borgloon aankaarten. Maar daar hadden de leden van het Katholiek Forum geen oren naar. “U spuwt ons gewoon in het gezicht”, kaatste een van de predikers de bal terug.

Katholiek Forum had ook geen goed woord over voor de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmarten­s. “Het bisdom heeft ons dit weekend laten weten dat het geen fan is van het kunstwerk, maar wil niet onnodig olie op het vuur gooien. Dat is ronduit zwak. Dat het bisdom deze blasfemie toelaat in een gewijde kerk is een pure schande. Kunt u zich voorstelle­n dat er morgen een pensenkerm­is of een bierfeest plaatsvind­t in een moskee?”

Geen kudde

De vzw Katholiek Forum telt in Vlaanderen een vijftigtal leden. Niet veel voor een organisati­e die al sinds 2009 actief is. “Dat klopt, maar wij willen ook geen kudde zijn”, zegt voorzitter Goethals. “Wij verwachten van onze leden, onder wie heel wat jonge mensen, totaal engagement en volledige trouw aan de traditione­le katholieke leer.” Daarnaast voert de vzw strijd tegen wat ze het “katholieke establishm­ent” noemen. “De bisschoppe­n zijn vandaag staatsambt­enaren geworden. Wij willen ons daarvan loskoppele­n en teruggaan naar de traditione­le katholieke leer en de religieuze tradities herontdekk­en.”

Aan het einde van de actie deelde voorzitter Goethals nog pamfletten uit aan de omstaander­s bij de poort van de Sint-Jan Baptistker­k in Kuttekoven. “Limburg is voor ons nog onontgonne­n terrein”, grinnikt Goethals. Of de vzw gisteren ook effectief leden heeft geronseld in Kuttekoven is vooralsnog onduidelij­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? “Ik voel me gedemonise­erd”, roept Tom Herck de predikers toe.
Foto BELGA “Ik voel me gedemonise­erd”, roept Tom Herck de predikers toe.
 ?? Foto JCR ?? Sporen van de brandstich­ting in de kapel.
Foto JCR Sporen van de brandstich­ting in de kapel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium