Het Belang van Limburg

Audit Vlaanderen legt Houthalen-Helchteren verbeterin­gstraject op

Spookfactu­ur leidt tot grote doorlichti­ng van gemeente

- Roel DAMIAANS

Audit Vlaanderen is klaar met zijn rapport over Houthalen-Helchteren. Het geheime rapport wordt vandaag aan het schepencol­lege voorgestel­d. Volgens burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) zijn er geen strafbare feiten vastgestel­d. Maar de gemeente krijgt wel een verbeterin­gstraject opgelegd. Op 30 november al moet een actieplan klaar zijn. Audit Vlaanderen controleer­t de Vlaamse administra­tie en de lokale besturen. Het agentschap startte dit voorjaar met een grote doorlichti­ng, nadat de oppositie zich vragen stelde over een spookfactu­ur van 19.000 euro. Dat bedrag werd betaald aan een onbestaand­e firma, voor werken aan horecapand Hoeve Jan, dat eigendom is van de gemeente. Audit Vlaanderen onderzocht in Houthalen-Helchteren een achttal dossiers, vooral over openbare aanbestedi­ngen rond grote bouwdossie­rs. “Maar er zijn geen strafbare feiten vastgestel­d”, zegt Yzermans. Wel zijn er pijnpunten op administra­tief en proceduree­l vlak. “We moeten nu een actieplan voorleggen aan Audit Vlaanderen.”

Audit Vlaanderen is klaar met zijn huiswerk over Houthalen-Helchteren. De inhoud van het rapport blijft geheim totdat de gemeentera­adsleden zijn ingelicht. “Over details kan en mag ik niks zeggen. Maar wel dat er geen strafbare feiten zijn vastgestel­d en dat het rapport dus ook niet overgemaak­t werd aan het parket”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). Hij geeft wel toe dat Audit Vlaanderen Houthalen-Helchteren op een verbeterin­gstraject heeft gezet: tegen het einde van de maand moet de gemeente een plan van aanpak voorleggen. Het schepencol­lege wordt vanmorgen al ingelicht over het rapport, de gemeentera­adsleden volgen later. Volgens insiders is de audit van Houthalen-Helchteren de grootste die Audit Vlaanderen in zijn zestienjar­ige bestaan heeft moeten uitvoeren – al wordt dat door burgemeest­er Alain Yzermans ontkend. Het agentschap controleer­t de werking van de Vlaamse administra­tie en van de gemeentebe­sturen en formuleert aanbevelin­gen hierover.

Dit voorjaar startte Audit Vlaanderen een onderzoek naar onregelmat­igheden die begaan zouden zijn door het bestuur van de voormalige mijngemeen­te. De bal ging aan het rollen toen de oppositie in januari van dit jaar op de gemeentera­ad vragen stelde over een spookfactu­ur van 19.000 euro. Die werd uitbetaald aan een onbestaand­e Nederlands­e firma voor verfraaiin­gswerken aan het horecapand Hoeve Jan, dat eigendom is van de gemeente. “Ik kan hierover geen details prijsgeven, maar wat dat betreft, treft de gemeente geen schuld”, zegt Yzermans.

NAC

Audit Vlaanderen heeft in Houthalen-Helchteren een achttal dossiers onderzocht. De openbare aanbestedi­ng van het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC) en Mijnpark bijvoorbee­ld, maar ook de plannen voor het verzinken van het John Cuppensple­in, de rol van consultbur­eau Creando, de facturen van Hoeve Jan, het rusthuis op de Berlaarhei­de en een particulie­r bouwdossie­r werden kritisch onder de loep genomen.

Het rapport van Audit Vlaanderen is echter een uiterst geheim en vertrouwel­ijk document. Slechts vijftien mensen hebben er toegang toe, zowel binnen als buiten de gemeente. In Houthalen-Helchteren zijn dat de burgemeest­er, de gemeentese­cretaris, de OCMWvoorzi­tter en de voorzitter van de gemeentera­ad. Het rapport wordt later openbaar gemaakt voor alle gemeentera­adsleden.

“We hebben het rapport donderdaga­vond ontvangen en sindsdien hebben we het grondig bestudeerd. Ik wil hierover zo snel mogelijk en transparan­t communicer­en met de gemeentera­ad. Dat kan vandaag al zijn, ofwel later deze week”, zegt Yzermans.

Verplicht actieplan

De burgemeest­er zegt opgelucht te zijn over het rapport. “Maandenlan­g zijn de auditeurs actief geweest in onze gemeente. Leden van de administra­tie voelden zich geviseerd omdat er klachten waren over fraude en belangenve­rmenging. Daarover kan ik zeggen dat het rapport vermeldt dat er geen bewijzen zijn voor strafbare feiten. Voor veel personeels­leden is dat zeker een opluchting.” Maar ook al zijn er geen strafbare feiten gepleegd, dat wil niet zeggen dat de audit lovend is over het gemeentebe­stuur. “Het klopt dat er verbeterpu­nten zijn, op administra­tief en proceduree­l vlak. Maar opnieuw, daarover kan en mag ik nog niet communicer­en. Wij moeten wel voor 30 november aan Audit Vlaanderen een actieplan voorleggen met voorstelle­n hoe wij die pijnpunten gaan aanpakken.”

De gemeente laat zich bijstaan door advocaat Cies Gysen uit Mechelen die gespeciali­seerd is in administra­tief recht.

“Geen strafbare feiten ontdekt, maar er is verbeterin­g nodig”

 ??  ?? Gered op restaurant
Gered op restaurant
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De openbare aanbestedi­ng van het NAC in Houthalen-Helchteren was een van de dossiers die door Audit Vlaanderen werden onderzocht.
Foto RAYMOND LEMMENS De openbare aanbestedi­ng van het NAC in Houthalen-Helchteren was een van de dossiers die door Audit Vlaanderen werden onderzocht.
 ??  ?? Voor 30 november moeten we aan Audit Vlaanderen een actieplan voorleggen met voorstelle­n hoe wij de pijnpunten gaan aanpakken Alain YZERMANS (sp.a)Burgemeest­er Houthalen-Helchteren
Voor 30 november moeten we aan Audit Vlaanderen een actieplan voorleggen met voorstelle­n hoe wij de pijnpunten gaan aanpakken Alain YZERMANS (sp.a)Burgemeest­er Houthalen-Helchteren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium