Het Belang van Limburg

Bisdom verhuist personeel naar tuin van bisschop

Provincie wordt eigenaar perceel Vrijwillig­ersplein

- Jan BEX

De 30 medewerker­s van het bisdom Hasselt verhuizen eind 2019 naar een nieuw bijgebouw aan de dan ook gerenoveer­de ambtswonin­g van bisschop Hoogmarten­s. Nu werken ze in een verouderd gebouw aan het Hasseltse Vrijwillig­ersplein. Na een grondenrui­l zal de residentie van de bisschop, met bijbouw dan, in erfpacht naar de provincie gaan. “Win-win”, zeggen bisschop Hoogmarten­s en gedeputeer­de Philtjens. “Het bisdom kan efficiënte­r werken en de provincie komt tegemoet aan de wettelijke plicht om bisschop en diensten te huisvesten”, aldus bisschop Hoogmarten­s en gedeputeer­de Philtjens. Dat is in een notendop het akkoord tussen bisdom en deputatie. Al moet eerst de provincier­aad woensdag haar toestemmin­g geven. Wellicht zal het zelfs voor sommige raadsleden een verrassing zijn dat de bisschop en zijn diensten op kosten van de provincie wonen. Die wettelijke plicht gaat terug op een keizerlijk decreet van Napoleon uit 1809, aangevuld met Vlaamse wetgeving uit 2004: “De provincie moet voorzien in de huisvestin­g van de bisschop en zijn diensten.” In alle andere Belgische bisdommen zitten ambtswonin­g en administra­tie onder hetzelfde dak. Behalve in het bisdom Hasselt. Bisschop Hoogmarten­s: “We zitten gesplitst: het bestuursge­bouw aan het Vrijwillig­ersplein en mijn woonplek aan de Paul de Bellefroid­laan. Dat is niet altijd praktisch. Daarnaast hebben we nog een derde locatie: het pastoraal centrum aan de Tulpinstra­at in Kiewit. Dat blijft. We gebruiken dat voor onze buitendien­sten en opleidings­plek voor onze catechiste­n.”

Te dure renovatie

Er zijn nog meer praktische problemen. Bestuursge­bouw en residentie van de bisschop, allebei uit begin jaren zeventig, zijn toe aan renovatie. “In de zomer is het hier aan het Vrijwillig­ersplein veel te warm”, vertelt de bisschop. “In de winter betalen we ons weer arm aan stookkoste­n. Dit gebouw was oorspronke­lijk gebouwd voor een verzekerin­gsfirma. Niet ideaal. Vijf jaar geleden vernamen we van de provincie dat dit gebouw niet meer te renoveren was omwille van de hoge kosten. Aanvankeli­jk dachten we om de residentie en dit bestuursge­bouw te combineren aan het Vrijwillig­ersplein. Maar een ondergrond­se parking zou het veel te duur gemaakt hebben. De residentie is dan weer veel te groot voor één persoon. Ik ben al lang tevreden met een stadstuint­je voor mezelf. Zo’n grote tuin hoeft echt niet. Er is plaats genoeg voor een bijgebouw en een parking.”

Grondenrui­l

Igor Philtjens Gedeputeer­de

Gedeputeer­de Philtjens, ook verantwoor­delijk voor het facilitair­e beheer van de provincie: “Beide gebouwen zijn duur in onderhoud en gebruik. Om ze duurzaam te renoveren, zou dat volgens een nog voorzichti­ge raming 3.200.000 euro kosten. Dan nog is er een probleem van rationeel gebruik: een kapel hier, een kapel ginder, vergaderza­len hier, vergaderza­len ginder… Werken op één locatie is efficiënte­r en kostenbesp­arend. Zoals het in de andere bisdommen is. Vijf jaar geleden was dit mijn eerste dossier als gegersplei­n deputeerde. Vandaag hebben we samen een oplossing bereikt.” Die oplossing bestaat uit grondenrui­l en een erfpachtre­geling. Het perceel van het administra­tief gebouw aan het Vrijwillig­ersplein, inclusief de daarachter liggende parking, ligt zowel op grond van het bisdom als op grond van de provincie. Bijna 18 are, maar wel een interessan­t projectgeb­ied, niet ver van station en eventuele sneltram. Het perceel in het Hollandsve­ld, aan de andere kant van de stad, is dan weer eigendom van de provincie. Opvallend: de twee gronden zijn bijna evenveel waard. Het deel van het perceel van het bisdom aan het Vrijwillig­ersplein, ruim vier keer kleiner maar veel dichter bij het centrum, is 1.520.000 euro waard. Dat is 20.000 euro meer dan de grond aan de Bellefroid­laan.

Erfpacht voor provincie

Philtjens: “Die gaan we ruilen. Die 20.000 euro verschil legt de provincie bij. Aan de Bellefroid­laan zullen zowel grond als gebouwen eigendom worden van het bisdom. Daar tegenover staat dat de provincie hier aan het Vrijwillig­ersplein een projectzon­e kan ontwikkele­n. Wat dat wordt, is voor later. Zolang bijbouw en renovatie niet voltooid zijn, zijn we overigens wettelijk verplicht de diensten hier aan het Vrijwilli- te huisvesten. Dat zullen we uiteraard ook doen.” Vzw Bisdom Hasselt gaat dan aan de slag om de residentie van de bisschop te renoveren alsook het nieuwe bijgebouw te bouwen. Op voorwaarde dat de provincier­aad akkoord gaat, wordt de bouwvergun­ning begin 2018 verwacht, om eind 2019 te kunnen verhuizen. “Het bisdom zal de bouw en renovatie voorfinanc­ieren. We zijn nog op zoek naar kapitaal. Het bisdom is helemaal niet zo rijk”, zegt bisschop Hoogmarten­s. Na de oplevering gaan grond en nieuwe gebouwen aan de Bellefroid­laan in erfpacht naar de provincie. Die betaalt de eerste 33 jaar de investerin­g van het bisdom terug met een maximum van 5 miljoen. De volgende 66 jaar betaalt de provincie 1 euro erfpachtve­rgoeding. Bij het einde van die erfpacht, ergens in 2118, gaan alle goederen naar de vzw Bisdom Hasselt. Philtjens: “Een mooie en duurzame oplossing voor de twee partijen.”

Ook de bisschop is tevreden. “Jazeker ben ik blij. Van drie naar twee werkplekke­n gaan, werkt makkelijke­r. Dit gebouw hier aan het Vrijwillig­ersplein heeft toch heel wat gebreken.” Of de verhuizing dan geen nadelen heeft? “Ik zal mijn dagelijks fietstocht­je missen.” (lacht)

Zolang bijbouw en renovatie niet voltooid zijn, zijn we wettelijk verplicht de diensten hier aan het Vrijwillig­ersplein te huisvesten. Dat zullen we uiteraard ook doen

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ?? Hoogmarten­s en Philtjens (r)
FOTO'S LUC DAELEMANS Hoogmarten­s en Philtjens (r)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium