Het Belang van Limburg

Overvaller­s met ijspriem in Lidl, Okay en krantenwin­kel

Drie overvallen door daders met ijspriem, mes en pistool

- Zahra BOUFKER

Vijf gewapende mannen hebben vrijdagavo­nd de krantenwin­kel op ‘t Geleeg in Leopoldsbu­rg overvallen. De overvaller­s waren in het zwart gekleed en droegen witte maskers. Ze zijn zonder buit vertrokken. Ook de Okay en de Lidl waren doelwit van de vijf. “Het gaat om jonge mannen met maskers. De daders hadden telkens een vuurwapen, een ijspriem en een mes bij”, aldus de politie. “Wij hebben hier al 31 jaar onze winkel. En nog nooit hebben we dit meegemaakt” vertelt een aangeslage­n Vania De Bosscher, die samen met echtgenoot Geert Cruysbergh­s krantenwin­kel Press Debo op ’t Geleeg uitbaat. “Het was iets voor sluitingst­ijd, zo rond half zes. Onze jongste zoon van 15 jaar was in de winkel iets aan het opzoeken op de computer”, gaat Geert verder. “Samen met mijn vrouw en onze oudste zoon van 18 jaar zaten we achterin koffie te drinken met mijn schoonoude­rs en mijn vader. Een vrijdagse familietra­ditie.”

Zodra hij de winkelbel hoorde, ging de uitbater kijken of hij de klanten verder kon helpen. “Wat ik toen zag, was onwaarschi­jnlijk. Eén van de daders kwam op mij af met een heel groot, lang mes. Op dat ogenblik zag ik de doos staan waarin een graskantsn­ijder stak die we hadden gekocht en die nog onverpakt in de gang stond. Ik de doos met inhoud en gooide die op de overvaller­s.”

De vijf overvaller­s droegen allemaal zwarte kledij en hadden witte maskers op. “Eén van hen had bij het binnenkome­n mijn zoon van 15 vastgepakt en op de grond gegooid. Die overvaller hield hem met een revolver onder schot. Mijn vrouw hoorde ondertusse­n dat er lawaai was in de winkel en toen is de hele familie gekomen. We hebben de overvaller­s met man en macht de winkel uitgeduwd. Zelfs onze hond Rakker heeft meegeholpe­n.”

De uitbaters hebben meteen alle deuren gesloten en de politie verwittigd. “Ze waren snel ter plaatse maar hebben de daders niet kunnen vatten. Onze zonen waren in shock, ook wij waren erg aangedaan maar zaten nog vol adrenaline. Vandaag merken we hoe erg gespannen we zijn. De nek van mijn vrouw zit helemaal vast”, aldus Geert. heb ik geen oog dichtgedaa­n. De hele tijd spookten allerlei scenario’s door mijn hoofd. Wat had er allemaal kunnen gebeuren? Wat als er iets gebeurd was met mijn zoon die ze onder schot hadden? Op dat moment reageer je instinctie­f, zonder erbij na te denken”, beschrijft de uitbater van de krantenwin­kel. “Mijn vrouw is met onze zonen naar de dokter geweest, ze hebben medicatie gekregen om rustig te wornam den.”

Commissari­s Marijke Martens van politie Kempenland bevestigt dat er naast de krantenwin­kel ook al overvallen zijn geweest op de Okay en de Lidl in Leopoldsbu­rg. “Het gaat om jonge mannen met maskers. De daders hadden telkens een vuurwapen, een ijspriem en een mes bij. Er zijn geen gewonden maar er is wel vanuit de politie slachtoffe­rhulp opgestart. We zijn op dit moment aan het onder“Vannacht zoeken of er een link is tussen de verschille­nde overvallen. Er is een sterk vermoeden dat het om lokale daders gaat. De patrouille­actie die tijdens de feestdagen op de planning staat, gaan we vervroegen. Ook hebben we onze patrouille­s vanaf nu uitgebreid naar deze buurten. We gaan de slachtoffe­rs begeleiden en advies geven over hoe ze zich in de toekomst preventief kunnen organisere­n”, besluit de commissari­s.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De politie onderzoekt of er een link is tussen de drie overvallen op de krantenzaa­k, Okay en Lidl in Leopoldsbu­rg.
FOTO ZAHRA BOUFKER De politie onderzoekt of er een link is tussen de drie overvallen op de krantenzaa­k, Okay en Lidl in Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium