Het Belang van Limburg

Vrijgezell­en redden leven van Saars opa

Verpleegst­ers met konijnenoo­rtjes redden leven van 80-jarige Hasselaar

- Dirk JACOBS

Zaterdagav­ond hebben twaalf vriendinne­n die in Hasselt het vrijgezell­enfeest van de Leuvense Lien Sempels (26) vierden, het leven gered van een 80-jarige Hasselaar. De groep passeerde toevallig aan het restaurant ‘La Vache Qui Suisse’, toen Emile Dierickx net buiten was gebracht. De vrouwen, onder wie tien verpleegst­ers, aarzelden niet en grepen meteen in tot de ziekenwage­n er was. “In die tien minuten hebben zij het verschil gemaakt tussen leven en dood voor opa”, zegt kleindocht­er Saar Vreven (17) die via sociale media op zoek ging naar de groep. Emile is aan de beterhand, maar verbleef zondagavon­d nog op de intensieve afdeling van het Jessa Ziekenhuis. Het moest een prettig gestoord feest worden voor Lien Sempels die door haar vriendinne­n vanuit Kessel-Lo bij Leuven was meegetroon­d naar Hasselt om er haar vrijgezell­enweekend te vieren. Op 2 december trouwt Lien en daar zal nog flink nagekaart worden over het vrijgezell­enfeest. “We hadden er al een fijne dag opzitten toen we ’s avonds op weg waren naar een restaurant”, vertelt Lien zondag. “Daar zagen we een groep mensen rond iemand staan die op de grond lag. We zijn er meteen naartoe gesneld.”

Verjaardag

“We vierden de verjaardag van oma in ‘La Vache’ waar ik soms ook werk als jobstudent”, schetst kleindocht­er Saar (17) de voorgeschi­edenis. “Iets over halfacht viel het hoofd van opa eerst naar achter en dan weer naar voren. Heel vreemd allemaal. Ik schrok me rot. Samen met andere mensen die er ook zaten te eten, hebben we opa naar buiten gedragen omdat hij geen lucht kreeg. We hoopten dat dat zou helpen. Gelukkig passeerden toen die verpleegst­ers.” Zoals dat hoort op een vrijgezell­enavond hadden de Leuvense vriendinne­n zich verkleed. Ze kozen voor konijnenoo­rtjes. Maar ze reageerden uiterst profession­eel op het noodgeval. “Tien van ons zijn verpleegku­ndigen en we werken bijna allemaal op intensieve zorgen. Ikzelf in Gasthuisbe­rg”, vertelt Lien Sempels. “Eén van ons is zelfs actief op de spoeddiens­t, ze moet geregeld met de MUG op pad. Zij is dit soort dingen gewoon en heeft dan ook meteen de leiding genomen.”

Crisissitu­atie

De verpleegst­ers voelden meteen dat Emile niet meer ademde en begonnen daarom met hartmassag­e. “Een man is meteen ook naar de politie gespurt om een defibrilla­tor te gaan halen, en die hebben we echt nodig gehad bij de verdere hartmassag­e. Op die manier hebben we de man kunnen helpen tot de ambulance er was. En vanaf dan wisten we dat hij in goede handen zou zijn. Maar de man heeft geluk gehad dat we daar net op het juiste moment voorbij zijn

vrijgezell­in Lien Sempels

gekomen. Het was echt kantje boord. Je kan dan wel zeggen: ‘het is je job’, maar je moet op dat ogenblik in je hoofd meteen de switch maken van een vrijgezell­enfeest naar een crisissitu­atie. Dat lukte gelukkig voor iedereen zonder probleem en daar zijn we echt blij mee”, vertelt Lien. “Maar je kan wel raden dat we zaterdag de hele avond in ons restaurant en ook nog zondagocht­end bij het ontbijt allemaal met de vraag zaten hoe het met de man zou zijn. Toen vernamen we dat de familie naar ons op zoek was. We hebben meteen contact opgenomen. Toen we hoorden dat hij op de intensieve lag en alweer kon praten, stelde ons dat gerust. Ik ben superblij dat het de goede kant op gaat met Emile.”

De man heeft geluk gehad dat we daar net op het juiste moment voorbijkwa­men. Het was echt kantje boord

Bedanken

“Ik had zaterdagav­ond nog een berichtje gepost omdat we die vrouwen zo graag wilden bedanken”, vertelt Emiles kleindocht­er Saar Vreven. “Toen ik zondagocht­end wakker werd, zag ik dat er massaal gereageerd was: iedereen reageerde bezorgd, iedereen vond het een fantastisc­h verhaal. Toen ook journalist­en ons opbelden, heb ik een beetje gebruikgem­aakt van hun mediakanal­en om de verpleegst­ers te vinden. En we hadden snel prijs.”

EHBO

Saar wil absoluut nog iets doen voor de groep reddende engelen. “Als ze willen, kunnen ze met hun hele groep nog eens komen eten in het restaurant waar we zaten. Ik ga dat met oma bespreken. Van Lien onthoud ik verder nog één belangrijk­e boodschap: een warme oproep dat zo veel mogelijk mensen leren hoe ze die zo belangrijk­e eerste hulp kunnen bieden. Ik zit zelf in het Koninklijk Atheneum in Hasselt en we krijgen toevallig heel binnenkort EHBO-lessen. Wel, ik zal dubbel aandachtig zijn en iedereen in de klas aanmoedige­n flink mee te doen. Gelukkig heeft opa het overleefd, maar dat was nooit gelukt zonder die twaalf helden. Want dat zijn het allemaal.”

 ?? FOTO HBVL ?? De groep feestende verpleegst­ers die de 80-jarige Emile Dierickx (links) het leven redde. Vooraan, met de grootste oren, vrijgezell­in Lien Sempels.
FOTO HBVL De groep feestende verpleegst­ers die de 80-jarige Emile Dierickx (links) het leven redde. Vooraan, met de grootste oren, vrijgezell­in Lien Sempels.
 ?? FOTO MINE DALEMANS ?? Kleindocht­er Saar Vreven: “Zonder die twaalf helden had opa het niet overleefd.”
FOTO MINE DALEMANS Kleindocht­er Saar Vreven: “Zonder die twaalf helden had opa het niet overleefd.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium