Het Belang van Limburg

Sociale taks

- Door Liliana Casagrande

Het congres van de Open Vld was nog niet afgelopen of hun belangrijk­ste punt - de vlaktaks - was al keihard afgeschote­n door de andere partijen. Het feit dat Open Vld er ‘sociaal’ had voorgezet, deed de anderen helemaal steigeren. Zo lang de liberalen zich alleen met ‘rijken’ bezighoude­n, maakt niemand zich druk. Want dat is wat ze van de liberalen verwachten. Net zoals ze van de socialiste­n verwachten dat die de belastinge­n altijd maar willen verhogen. Sp.a-voorzitter Crombez heeft anders al eerder in deze krant gepleit voor een belastingv­erlaging. Ook hij had daar voorwaarde­n aan gekoppeld: dat de fiscale aftrekpost­en sneuvelen. Krek hetzelfde als wat Open Vld nu voorstelt: lagere belastinge­n, eenvoudige­re regels, weg met die 885 hokjes op je belastingb­rief. Iedereen weet dat de belastingd­ruk in ons land belachelij­k hoog is. Op alle internatio­nale lijstjes zijn wij absolute kampioenen, we kloppen iedereen. Dus bouwen we koterij na koterij: bedrijfswa­gens, maaltijdch­eques, allemaal zaken om de volle pot loonlasten toch maar te ontwijken.

Dat elke partij zijn eigen voorstel het beste vindt, kunnen we nog begrijpen. Maar dat ze - telkens als ook een andere partij hét probleem van dit land wil aanpakken - dit meteen afschieten, is schandalig. Want zo blijven de belastingo­ntwijkers lachen en de sukkels dokken. Open Vld neemt in het hele verhaal van de vlaktaks trouwens ook een goed idee over van CD&V. Alles moet worden belast, dus ook de meerwaarde op aandelen. Daar pleiten ze bij de CD&V al zeer lang voor, zonder dat iemand daar oren naar had. Nu dus wel. “Voortschri­jdend inzicht”, vinden ze dat bij CD&V. Maar ze zijn niet te vinden voor die 30% vlaktaks voor iedereen, ze willen dat wie meer verdient, meer betaalt. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, is het mantra. Dat is ook de eerlijkste manier, maar intussen zitten die brede schouders al jaren te zonnen op zeilboten in Nieuwpoort. Als dit soort aftrekpost­en nu echt, eindelijk en helemaal onmogelijk zou worden, dan zullen die ook eerder gaan roeien in Kelchterho­ef.

Nu gaat 53 procent van alles wat we in dit land produceren naar de overheid, Open Vld wil dit doen zakken naar 45 procent. Een verschil van 20 miljard, evenveel als het volledige Vlaamse budget voor onderwijs en zorg samen, heeft CD&V al snel uitgereken­d. Uiteraard is dat veel en met alleen het toverwoord ‘blockchain’ gaan we dat niet halen. Met het efficiënte­r aan elkaar koppelen van databanken, kan je veel overbodig maken, maar ook niet alles. Een goed berekend, eenvoudig en transparan­t financieel plan, dat is wat we nodig hebben. Daar moeten de volgende verkiezing­en over gaan.

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, is het mantra. Dat is ook de eerlijkste manier, maar intussen zitten die brede schouders al jaren te zonnen op zeilboten in Nieuwpoort

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium