Het Belang van Limburg

Brussel en federale regering in de clinch over veiligheid na rellen

-

Het Brusselpla­n van ministers Jambon (N-VA) en Geens (CD&V) start onder een slecht gesternte. Nog voor het eerste overleg liggen beide ministers met burgemeest­er Philippe Close (PS) in de clinch. “Die Close, daar valt mee te spreken.” Dat was vorige week binnen de federale regering te horen over de burgemeest­er van de stad Brussel. “Een heel ander type dan zijn voorganger Mayeur. Met deze man kunnen we het actieplan tot een goed einde brengen.” De federale regering had toen net beslist dat Jambon en Geens een actieplan zouden opstellen om de straffeloo­sheid in Brussel aan te pakken, in overleg met alle betrokken overheden. Close is daarbij een cruciale gesprekspa­rtner.

Maar in de plaats van een dialoog is er al een polemiek op gang gekomen, nog voor het eerste overleg. Zo haalde Close op de Franstalig­e televisie gisteren hard uit naar minister van Veiligheid Jan Jambon omdat die vrijdag het inspectier­apport over het politieopt­reden tijdens de rellen bekendmaak­te op een persconfer­entie. Volgens Close had Jambon dat samen met hem moeten doen “op basis van een gemeenscha­ppelijke analyse”. Ook gaf Jambon volgens Close een “eenzijdige lezing” van het rapport, dat zeer kritisch is voor zijn korps.

De Wever

Ook justitiemi­nister Koen Geens had het in ‘De Zevende Dag’ over “een gebrek aan profession­aliteit” bij de Brusselse politie. “En dat is niet mijn eerste slechte ervaring met het Brusselse korps”, voegde hij eraan toe. Daarmee verwijst hij naar de slechte samenwerki­ng tussen de Brusselse politie en het Veiligheid­skorps over het gevangenen­transport.

Tot slot haalde Close ook nog eens uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Close zei dat hij Antwerpen in oktober al had verwittigd dat er spanningen waren tussen

Koerden en

Turken, en dat de gevechten drie weken geleden dus vermeden hadden kunnen worden.

 ?? Foto BELGA ?? Philippe Close.
Foto BELGA Philippe Close.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium