Het Belang van Limburg

“Vlaktaks helpt vooral de laagste inkomens”

- Liliana CASAGRANDE

Open Vld wil een vlaktaks invoeren waarbij het bedrag boven de armoedegre­ns aan 30 procent wordt belast. En alles eronder aan 0 procent. “Iedereen gaat erop vooruit”, zei partijvoor­zitter Gwendolyn Rutten zondag in haar slottoespr­aak op het Vrijheidsc­ongres in Antwerpen. Volgens berekening­en van Open Vld-senator en economiepr­ofessor Lode Vereeck betaal je zo op een brutoloon van 2.000 euro uiteindeli­jk 15 procent belastinge­n, op 3.000 euro bruto 20 procent, en op 5.000 euro bruto 24 procent. Op het Vrijheidsc­ongres zette Open Vld zijn visie voor de komende tien jaar uit. Tegelijk vierde de partij haar 25ste verjaardag. Guy Verhofstad­t, de man die van PVV Open Vld maakte, dook zondag dus ook even terug in de tijd.

De partij keurde op het congres meer dan honderd resoluties goed, over van alles en nog wat. Maar de opvallends­te was die over de sociale vlaktaks.

Overheidsu­itgaven

“Die 30 procent vlaktaks heffen we op alle inkomsten uit arbeid én uit roerend vermogen, dus ook op winst uit spaarboekj­es, aandelen en dividenden”, legt Lode Vereeck uit. “Alleen voor huuropbren­gsten voeren we die niet in, omdat we eerst beter moeten bestuderen hoe sterk de huur hierdoor zou stijgen. Uiteindeli­jk zal ook op het huurgeld taks moeten worden betaald, alleen weten we nog niet hoeveel.”

Senator Vereeck – tevens hoofddocen­t economie en beleidsman­agement aan UHasselt – rekende uit dat we vandaag gemiddeld 33,7 procent belastinge­n betalen. “Het zijn dus vooral de laagste inkomens die erop vooruitgaa­n. Want die gaan naar 0 procent, 15 procent of 20 procent. Als de belastinge­n verlagen, betekent dat ook dat de overheid minder inkomsten zal hebben. De overheidsu­itgaven moeten daarom ook dalen (het aandeel van ons bbp dat naar de overheid gaat moet van 53 naar 45 procent , zo is ook beslist op het congres, nvdr). Dat kan bijvoorbee­ld al door blockchain­technologi­e te gebruiken: een manier om datagegeve­ns efficiënte­r te beheren, waarbij je ook minder overheid nodig hebt. Maar minder belastinge­n betekent dat arbeid ook goedkoper wordt en zo kan ons bbp groeien.”

“Niet rechtvaard­ig”

Andere partijen twijfelen aan dat sociale aspect. Wouter Van Besien (Groen) vraagt zich zelfs af of “sociale vlaktaks” hetzelfde is als “milieuvrie­ndelijke steenkool”. “Eén tarief klinkt goed en oogt mooi, maar rechtvaard­ig is het allerminst”, vindt John Crombez (sp.a), die wel voorstande­r is van eenvoudige­re en lagere belastinge­n. “Maar waarom de voordelen van 15 miljard euro aan lagere belastinge­n vooral toekennen aan wie al een hoog inkomen heeft? Ruttens voorstel is een terugkeer naar honderd jaar geleden: een belastings­ysteem van de rijken voor de rijken.” CD&V is tevreden dat de meerwaarde(winst)belasting – hun stokpaardj­e – nu blijkbaar ook Open Vld kan bekoren. “Voortschri­jdend inzicht”, vindt de partij. Toch geloven de christende­mocraten niet in een vlaktaks: “Uit onderzoek van de Hoge Raad voor Financiën blijkt dat het de middenklas­se is die de factuur betaalt van zo’n vlaktaks.” CD&V pleit voor een model waarbij wie meer verdient ook meer bijdraagt. “Dat is in ons model ook zo hoor”, reageert Vereeck. “De laagste inkomens gaan er bij ons ook op vooruit. En de hoogste betalen meer.”

 ?? FOTO BELGA ?? Gwendolyn Rutten stelt de vlaktaks voor op het Vrijheidsc­ongres van Open Vld.
FOTO BELGA Gwendolyn Rutten stelt de vlaktaks voor op het Vrijheidsc­ongres van Open Vld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium