Het Belang van Limburg

Leren nee zeggen tegen elektronis­che sigaret via VR

Universite­it Yale wil jongeren weerbaar maken met hulp van Vlaams gamebedrij­f PreviewLab­s

- Roel DAMIAANS

De prestigieu­ze Amerikaans­e universite­it Yale gaat samenwerke­n met gamebedrij­f PreviewLab­s uit Wetteren. Samen willen ze een virtual reality-ervaring maken die jongeren moet leren omgaan met groepsdruk. Meer concreet gaat het over hoe ze nee moeten leren zeggen tegen de elektronis­che sigaret. PreviewLab­s uit Wetteren is gespeciali­seerd in de ontwikkeli­ng van prototypes van serious games of educatieve softwareto­epassingen. Het bedrijfje telt vijf werknemers, waaronder oprichter Bernard François die woont en werkt in New Haven, tussen New York en Boston. “In het verleden hebben we nog al eens samengewer­kt met Yale University, maar deze keer is het toch speciaal. Yale heeft zelf het Play4Real Lab opgericht in samenwerki­ng met Oculus, de VR-tak van Facebook. Play4Real Lab moet uitgroeien tot een omgeving waar geëxperime­nteerd kan worden met allerlei VR-toepassing­en”, zegt François.

Hartslag

“Voor jongeren is het niet altijd gemakkelij­k om nee te zeggen”, aldus François. “Ze zijn zeer gevoelig voor groepsdruk. Wat moet je doen als een van je vrienden vraagt of je ook eens een elektronis­che sigaret wil gebruiken? Zeggen dat je niet mag van je mama, is niet cool, dus willen de onderzoeke­rs tips geven hoe ze dat wel kunnen doen.”

De jonge testperson­en krijgen een VR-bril op de neus en zullen worden blootgeste­ld aan dit soort situaties. Onze uitdaging is om het gevoel van groepsdruk te simuleren in virtual reality. Als we een situatie willen nabootsen waarbij er stiekem gedampt wordt op het schooltoil­et, hebben we ook omgevingsg­eluiden nodig, bijvoorbee­ld van leerkracht­en die voorbijwan­delen. Kwestie van het zo levensecht mogelijk te maken”, zegt François.

De wetenschap­pers van Yale zouden ook kunnen meten welke fysiologis­che effecten groepsdruk veroorzaak­t. “Stijgt hun hartslag, dan zullen wij het geluid van een kloppend hart versterken in VR. We moeten met ons prototype voor de game halverwege 2018 klaar zijn. Vanaf willen de onderzoeke­rs ermee aan de slag te gaan bij testperson­en. Uiteindeli­jk moet dat leiden tot een pilootstud­ie over groepsdruk en dampen, iets waarover tot op vandaag nog niets geweten is.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Bernard François (l.) en enkele medewerker­s experiment­eren met VR voor Yale University.
FOTO HBVL Bernard François (l.) en enkele medewerker­s experiment­eren met VR voor Yale University.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium