Het Belang van Limburg

Huis van papa en dochtertje onbewoonba­ar na brand

- Luc WEYENS

Een hevige brand heeft zondag in de vroege ochtend zware schade aangericht in het huis van Philip Helsocht aan de Bovenstraa­t in Zelem. Niemand raakte gewond, maar het huis is door de schade wel onbewoonba­ar. “Gelukkig waren we niet thuis. Anders hadden we dit misschien niet overleefd”, haalt de bewoner opgelucht adem. In het huis woont Philip met dochtertje Michelle (6), die in een beurtrol ook bij haar mama verblijft, zoals nu het geval was. “Rond vier uur zondagocht­end kreeg ik telefoon van de politie dat mijn huis in brand stond”, vertelt Philip. “Toen ik toekwam, stonden er vijf wagens van de brandweer. Vlammen zag ik toen niet, maar wel veel rook.”

“De brand was ontstaan in de berging. Daar komen gas en elektricit­eit binnen en staat ook de wasmachine, die voor de nacht geprogramm­eerd. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Gelukkig waren we op het moment van de brand niet thuis. Ik verbleef bij mijn vriendin en Michelle was bij mijn ex-vrouw.”

De brand richtte wel veel schade aan de woning aan. De omvang van de ravage werd later in de ochtend duidelijk. “De berging is zwaar beschadigd. Het dak ervan is in de vlammen opgegaan. De temperatuu­r liep zo hoog op dat in de rest van de woning de ramen gebarsten zijn. Zowel op de gelijkvloe­rse als op de eerste verdieping is er ook zware rook- en waterschad­e. Alles ligt onder een dikke laag roet.”

“De woning dateert van 1937. Ze is dus precies 80 jaren oud”, vertelt Philip, die afkomstig is van Zichem. “In 2004 heb ik het huis gekocht. Het oude karakter met veel houtwerk was bewaard gebleven, maar de verwarming heb ik wel vernieuwd. In de plaats van een houtkachel en verwarming op stookolie is er gas gekomen. Ook de elektricit­eit werd volledig vernieuwd. Ik vrees dat er van het huis niet veel meer te redden valt”, zucht Philip. “Misschien moeten we het wel van de eerste steen opnieuw opbouwen.

 ?? FOTO LW ?? De woning is voorlopig niet meer bewoonbaar.
FOTO LW De woning is voorlopig niet meer bewoonbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium