Het Belang van Limburg

“Smet was te nonchalant”

-

Onze videoref Serge Gumienny zag een “redelijk goed” weekend voor de arbitrage. “Ik zeg redelijk omdat ik de prestatie van Wim Smet gisteren in Club Brugge - Waasland-Beveren nonchalant vond. Als ik die dan vergelijk met Nicolas Laforge, die in het duel tussen Standard en Oostende drie keer rood trok, heb ik liever dat ze te streng zijn en optreden dan te nonchalant.”

Gumienny haalt de niet gefloten strafschop voor de Waaslander­s in eerste helft aan als voorbeeld. Nakamba haakte Morioka nochtans duidelijk. “Zeker strafschop. Op dat moment stond het 0-0 en als de bezoekers daar op voorsprong komen, weet je nooit. Smet wou te veel vanuit de zetel fluiten. Je moet voor elke wedstrijd 200 procent geconcentr­eerd zijn en niet alleen voor de toppers.”

Elleboog Ingvartsen

Over de elleboogst­oot van Marcus Ingvartsen (Genk) twijfelde Gumienny . “Maar als ik de instructie­s die refs krijgen in acht neem, kan ik goed begrijpen dat Boucaut hem geel gaf. Er zijn daar twee redenen voor. Een: Ingvartsen kijkt niet naar zijn tegenstand­er. En twee: hij maakt geen vuist met de hand, wat zou duiden op agressivit­eit. Ik vermoed wel dat de Reviewcomm­issie de beelden nog eens bekijkt, want zulke incidenten moet je in de toekomst proberen te vermijden.”

Dan was er nog Standard, waar keeperstra­iner Pereira werd weggestuur­d wegens contact met de tribune. “Je mag inderdaad tijdens de match geen beelden bekijken om fases te beoordelen. Dus dat kan inderdaad gebeuren, maar veel stuitender vind ik het gedrag van Sa Pinto langs de lijn. Opnieuw ging hij zijn boekje te buiten. Dat is een fout van de bond, want een trainer wordt niet gestraft. Het is dan veel makkelijke­r voor een ref om dan een hulptraine­r weg te sturen. Daar heb je minder lawaai dan bij de hoofdcoach. De bond moet in mijn ogen strenger optreden tegen trainers die zich misdragen. Boetes en schorsinge­n, anders verandert er niks.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium