Het Belang van Limburg

Wat u moet weten over de mogelijke verkoop

- Ludo VANDEWALLE

HOE KOMT DAT ER NU PLOTS TWEE KOPERS OPDAGEN VOOR ANDERLECHT?

Toen de NV RSC Anderlecht in 2010 werd opgericht, werd er een periode van vijf jaar ingelast waarbinnen de aandelen niet verhandelb­aar waren. Na die vijf jaar lasten de aandeelhou­ders nog een periode in waarin ze beloofden niets te verkopen. Tot de club op 15 september van dit jaar in het Staatsblad publiceerd­e dat hun buitengewo­ne algemene vergaderin­g besliste dat de club kon worden verkocht.

WIE ZIJN DE AANDEELHOU­DERS

VAN DE NV ANDERLECHT?

De familie Vanden Stock is de hoofdaande­elhouder. Ook bestuurder­s als Philippe Collin (neef van Vanden Stock), Michael Verschuere­n (zoon van gewezen manager Michel Verschuere­n) en de zakenlui Etienne Davignon, Alexandre Van Damme (InBev) en Johan Beerlandt (Besix) hebben aandelen in hun bezit.

WAAROM WIL ROGER VANDEN STOCK AF VAN ANDERLECHT?

De man is intussen 75 jaar en heeft er stilaan genoeg van. Zijn twee dochters, aan wie hij een aanzienlij­k deel van de aandelen overdroeg, zien het niet zitten om Anderlecht over te nemen. Bovendien verwierf Vanden Stock de aandelen relatief goedkoop en kan hij ze nu voor veel meer verkopen. Zo kan hij zijn investerin­gen in de club terugverdi­enen, en misschien wel meer.

WAT HEEFT DE BAAS VAN ONGEVEER ALLE VLAAMSE KOERSEN MET VOETBAL EN MEER BEPAALD MET ANDERLECHT?

Wouter Vandenhaut­e droomt er allang van zich ook in het voetbal te manifester­en. Ooit stond hij op een handtekeni­ng van het CEOschap Anderlecht staat te koop. En voorlopig hebben nog maar twee gegadigden zich gemeld: het Belgische duo Wouter Vandenhaut­e-Paul Gheysens en de Russische zakenman Alisher Usmanov. Van de Rus werd tot dit weekend al enige tijd niets meer gehoord. Voor het Belgische duo vormt Paul Gheysens, baas van projectont­wikkelaar Ghelamco en eigenaar van Antwerp FC, in Anderlecht een (te?) grote struikelbl­ok. Hoewel er nog geen enkel officieel bod op tafel ligt, lijken de plannen van Gheysens-Vandenhaut­e op dit moment het concreetst. Paul Gheysens (64) en Anderlecht zijn geen onbekenden voor elkaar. Twee jaar geleden werden tussen beide partijen onderhande­lingen opgestart rond de bouw van een nationaal stadion in Brussel. In eerste instantie zou het worden gebouwd om de openingswe­dstrijd van Euro 2020 erin te kunnen houden, daarna moest het dienen als stadion van Anderlecht, ter vervanging van het Vanden Stockstadi­on. De onderhande­lingen tussen beide partijen verliepen echter zo moeizaam, dat inmiddels al ruim een jaar niet meer wordt gepraat. Intussen vlogen de verwijten heen en weer en is het bij Germinal Beerschot, maar zijn stille droom was altijd Anderlecht te leiden. Die komt nu dichterbij.

WAT HEEFT DE BOUWER VAN HET AA GENT-STADION EN DE ANTWERP-TRIBUNE MET ANDERLECHT?

Voor Gheysens, baas van de bouwondern­eming Ghelamco, is de motivatie zonneklaar: hij wil dat stadion in Brussel bouwen. Als eigenaar van Anderlecht staat hij veel sterker en, in tegenstell­ing tot nu, zou Anderlecht dan zeker in dat stadion spelen. Zijn echte passie is de paardenspo­rt. water zeer diep geworden. Paul Gheysens kan het nog wel vinden met het duo Roger Vanden StockPhili­ppe Collin (secretaris-generaal), maar niet met de nieuwe clan rond Alexandre Van Damme en Jo Van Biesbroeck, die sinds twee jaar samen met algemeen manager Herman Van Holsbeeck instaat voor het dagelijks beleid van de club. “Of het water diep is tussen die twee partijen? Elke onderhande­laar zal erin verdrinken”, klinkt het zelfs binnen Anderlecht. De entourage van Gheysens maakt zich nochtans sterk dat er met Vanden Stock, die als hoofdaande­elhouder de sleutel in handen heeft, wel valt te praten. Het hangt er dan van af in hoeverre Vanden Stock loyaal zal zijn aan zijn vrienden/bestuursco­llega’s om al dan niet in te gaan

MAG GHEYSENS EIGENAAR ZIJN VAN ANTWERP ÉN ANDERLECHT?

Neen! Dat is verboden om competitie­vervalsing te voorkomen. Hij kan echter simpel de aandelen van Antwerp aan zijn zonen Michael en Simon verkopen en zo toch meerderhei­dsaandeelh­ouder worden op Anderlecht.

WAT GEBEURT ER MET VANDEN STOCK EN VAN HOLSBEECK?

Een vijandige overname wordt het nooit. Roger Vanden Stock heeft de sleutel in handen en zal niet aanvaarden dat hij er zonder pardon wordt uitgegooid. Wellicht komt er nog een overgangs-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium