Het Belang van Limburg

“Een fantastisc­he week”

Robbe Ghys en Gerben Thijssen geven visitekaar­tje af in ’t Kuipke

- Davy SCHEELEN

De 77ste editie van de Zesdaagse van Gent is er eentje met een stevige Limburgse input geworden. Tegen het winnende duo Kenny De KeteleMore­no De Pauw was niets te beginnen. Daarachter ontspon zich een spannende strijd met een belangrijk­e rol voor Robbe Ghys. De Lummenaar belandde op de vierde plaats uiteindeli­jk net naast het podium. Debutant Gerben Thijssen uit Genk reed als een volleerde pistier tussen het ervaren elitegewel­d en klokte af op een zesde plek. Wat een heerlijke week hebben ze achter de rug, de Limburgse goudhaantj­es op de baan. Robbe Ghys kampeerde met zijn kompaan Lindsay De Vylder voortduren­d in de buurt van het podium. Ze waren erg gewaagd aan de Franse wereldkamp­ioenen Kneisky-Thomas en de Nederlande­rs Stroetinga-Havik, maar verloren op punten. Gerben Thijssen schoof met Leif Lampater aan zijn zijde dag na dag verder op in de stand. Van de negende plaats na de eerste dag naar een mooie zesde stek in de eindafreke­ning. Wordt de Zesdaagse van Gent binnen enkele jaren omgedoopt tot de Zesdaagse van Lummen-Genk?

“Het was een fantastisc­he week. Lindsay en ik reden meteen mee voor de prijzen en hebben dat niveau tot het einde kunnen vasthouden”, aldus Ghys. “We koesterden nog de hoop om de Nederlande­rs van het podium te stoten, maar vergeefs. Zij hebben veel meer ervaring en wisten zich altijd beter te plaatsen. We hebben het

Robbe GHYS nergens echt laten liggen. De tijdsnumme­rs hadden beter gekund, maar daartegeno­ver staat de mooie overwinnin­g op de dernykoers en de ploegkoers. Dat was het mooiste moment van de week. De vierde plaats in de rangschikk­ing was het hoogst haalbare en een stuk beter dan verwacht.” Na zijn debuut vorig jaar was het voor Ghys de tweede keer dat hij de Zesdaagse tussen de grote jongens reed.

“Het verschil met vorig jaar, de editie Wiggins-Cavendish, was enorm groot. Toen reed ik om de baan te vullen en eindigde ik elke dag met relatief frisse benen. Dit jaar mocht ik er vol voor gaan en sloot ik elke dag af met slechte benen. Voor mij was dit tien keer mooier dan vorig jaar, hoe heroïsch

Gerben THIJSSEN die overwinnin­g van Wiggins ook was. Volgend jaar ga ik voor nog beter, wie weet misschien wel met Gerben als partner.”

Groeidiama­nt Thijssen

“Een zesde plaats... Ik had niet durven hopen dat het mogelijk was op mijn eerste Zesdaagse”, blikt Thijssen terug op zijn debuut. Ik denk niet dat er dat al veel hebben voorgedaan. Door de ervaring van Leif Lampater voelde ik me op mijn gemak. De eerste dag liep het nog niet zo goed en verloren we vier ronden. Maar gaandeweg stak ik veel op van zijn tips. Hij voelde perfect aan op welke momenten ik wat moest doen, want als jonge gast ben je geneigd om achter iedereen aan te springen en nutteloze krachten te verspelen. Tot de laatste dag hebben we op die vier ronden gestaan, dus we hebben echt wel gelijke tred kunnen houden. Al moet ik toegeven dat tijdens de laatste ploegkoers het vet van de soep was. Het was als rondrijden in een droom. Zo vond ik het indrukwekk­end om te kunnen strijden tegen iemand als olympisch kampioen Elia Viviani.

Op televisie vergeleek co-commentato­r Stan Tourné de stijl en fietshoudi­ng van Thijssen met die van Frank Vandenbrou­cke. “Dat is leuk om te horen, maar die allure heb ik nog lang niet”, lacht Thijssen. “Nu je het zegt... mijn EK-goud voorspelle­n was wel een beetje à la Vandenbrou­cke, maar verder gaat de vergelijki­ng niet. (lacht)”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium