Het Belang van Limburg

Voltallige bank Lierse buiten

Coach Schapmans uitgeslote­n, zeven (!) stafleden volgen

- Jo TREKELS

Wat begon als een leuke pot futsal, mondde vrijdag uit in een theaterstu­k van bedenkelij­k allooi. Nadat coach Bart Schapmans van Lierse aan de rust naar de tribune werd verwezen na protest, volgden erna liefst zeven stafleden zijn voorbeeld. Zeven! De spelers bleven verweesd achter. Sportief leek het nergens nog op. Ongezien. O ja, Hasselt naar een 8-3-zege.

freewheeld­e

Niets dat de eerste tien minuten wees op zo’n platte plot. Lierse imponeerde en leidde niet onverdiend met 0-1. Knappe goal van ex-Hasselaar Jawad Yachou, in het dak van het doel. Gelko wisselde à volonté, Lierse boette in aan frisheid. Dat zag je. In minuten 14, 19 en 20 zorgden de Nederlands­e internatio­nals Beslija (2x) en Martinus voor de ommekeer. “Lier is een lastige ploeg en na een rommelige start waren we op achtervolg­en aangewezen”, vond Anes Beslija. “Dat is ons nog niet veel overkomen. We herpakten ons goed met drie goals. Na rust gingen wij door en hielden zij zich te veel met randzaken bezig.”

Zo zag Hasselt het. Lierse vond dat de “mannen in het groen” - lees refs El Hajouti en Bergs - een té grote impact hadden. Vooral hun balvoordee­l voorafgaan­d aan de 2-1, wat geen voordeel bleek, zat hen dwars. “Achttien minuten deden we het perfect”, vond de Zonhovense coach Bart Schapmans van Lierse. “Dan legt de arbitrage de match in een beslissend­e plooi. Jammer. Hasselt, dat tactisch en qua wissels sterker is, had dit niet nodig.” Blijkbaar zat het eerder dit seizoen al fout tussen Lierse en ref El Hajouti. Alleszins, 3-1 halfweg én geen protestere­nde coach meer op de bank. Schapmans mocht zelfs niet in de tribune plaatsne- men. “Nochtans was ik rustig”, vond de T1. “In de tweede helft is het dan ontspoord. Ik heb het niet kunnen zien...”

Hazenpad

Wij wel. De arbitrage stuurde Yachou (protest en trekfout), drie stafleden (cynisch applaus) en keepertrai­ner Theo Custers (protest) wandelen. Nadien kozen drie anderen – T2 Stefan De Smet op kop – zelf het hazenpad. Gevolg: enkel de spelers bleven over, Jojo Neukermans ontpopte zich tot T1 ad interim. Bizarre taferelen. Thuiscoach Carmelo Nieddu was kort: “Eerlijk, ik vond de refs niet slecht fluiten”, zei de Houthalena­ar. “Ik zag alleszins geen aanleiding om deze situatie zo te laten escaleren. Kijk, voor mij moet een bank mooi zijn. Ook in moeilijke momenten. Dit zal je bij Hasselt niet zien.” Nieddu wilde de zege onthouden. “Nadat we onze blokken van vier door elkaar haalden, liep het beter. We scoren drie fantastisc­he goals voor rust en gingen door op dat elan.” Twee duels uitgesteld in 3A

FP Hasselt stelde in extremis vast dat “de sporthal in Kuringen dubbel geboekt was”. Als de club kan aantonen dat het geen fout maakte, wordt er een nieuwe datum gezocht. Anders krijgt Maasmechel­en Turk de punten. De match van Onbetong UKM Tongeren tegen Noorderwij­k B werd geannuleer­d door het plotse overlijden van Steve Nijs (32), speler van de satellietp­loeg.

Gelko Hasselt: De schorsing van Lolo ging in beroep van 6 (elleboogst­oot) naar 3 weken (armslag). Tegen Lierse zat hij zijn tweede

KBVB EERSTE NATIONALE Geladi woest om filmpjes Schapmans

Theo Geladi was na afloop bikkelhard voor Bart Schapmans. “Met een wijziging op de bank zit er meer in dit Lierse”, zei de Hasseltse manager. Die wrok heeft een geschieden­is. In het futsalmili­eu circuleren er video-interviews van Geladi en T2 Poismans die door Schapmans van een andere stem en inhoud werden voorzien. “Dit vind ik niet coachwaard­ig”, foeterde Geladi. Schapmans ontkent het bestaan niet. “Die filmpjes plaatste ik twee jaar geleden in een Whatssapp-groep van Halle-Gooik, toen ik er T2 was. Ze waren grappig bedoeld, voetbalhum­or. Maar ik had het misschien beter niet gedaan...” ‘rustdag’ uit. Tweede keeper Rolando is geblesseer­d, Kleant Murataj zat op de bank. Oud-keeper Lorenzo Martinez Bernal was nog eens op bezoek.

Celtic Houthalen: Petros Papanicola­ou had donderdag een auto-ongeval. Een whiplash en kniepijn hielden hem op de bank. Tweede doelman Maarten Munaron (foto) keert terug naar zijn ex-club Jette.

Gelko Eisden-Dorp: In de Beker van België haalde Eisden-Dorp het niet zonder moeite van La Baracca Maasmechel­en (2-3). In de achtste finales trekt Gelko eind december naar Moeskroen.

FP Halle-Gooik: Topaanwins­t Fernandao is pas na Nieuwjaar speelgerec­htigd. Ook in de UEFA Futsal Cup mag hij niet spelen.

Pibo Hoeselt: Doelman Lennert Vandecaets­beek maakte na tien maanden blessurele­ed zijn rentree. Door de blessure van Arne Libotte maakte Thibeau Dochez (16), zoon van oud-boegbeeld Luc, zijn debuut. Glenn Vaelen scoorde vier keer.

SI Heusden-Zolder: Jorg Schilderma­ns (schorsing), Rachid Kherouach (werk) en Matteo Lemmens (overbelast­ing) haakten af. Mikagil Kislali ontwrichtt­e zijn schouder bij de beloften. Met Niels Gabriëls werd een nieuwe doelman aangetrokk­en. Heutmen Kherouach is door werkverand­ering opnieuw inzetbaar. Heracles Alken: Door werken in de sporthal van Alken kon er niet gespeeld worden tegen leider Beverlo. Vorige week werd TerkoestLu­mmen al uitgesteld.

ZVK Terkoest: Stijn Punie, Yassine Ziani en Glenn Santermans waren afwezig door werkomstan­digheden. Nieuwkomer Yannick Schulpe (ex-FPU Hasselt) maakte zijn debuut.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Thuisspele­r Beslija, goed voor twee doelpunten, in duel met Van Endert. (Inzet: de leeggelope­n bank van Lierse).
Foto SERGE MINTEN Thuisspele­r Beslija, goed voor twee doelpunten, in duel met Van Endert. (Inzet: de leeggelope­n bank van Lierse).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium