Het Belang van Limburg

70.000 volt slaat over op kunstgaler­ij de Mijlpaal

- Toon ROYACKERS

Letterlijk hoogspanni­ng was het afgelopen zaterdagmo­rgen in kunstgaler­ij ‘de Mijlpaal’ in Heusden. Tijdens werken aan het dak raakte de werkkraan plots de hoogspanni­ngskabel die net boven het gebouw hangt. Gevolg: 70.000 volt sloeg via de kraan over naar het gebouw. De eigenaars waren omstreeks acht uur aanwezig in hun huis achter de galerij. Daar was plots een enorme slag te horen en tussen de hoogspanni­ng en de woning ontstond een gigantisch­e steekvlam. De elektricit­eitskast in huis plofte uit de muur en begon te smeulen. “We hebben een brandbluss­er genomen en alles onder controle gekregen”, vertellen de aangeslage­n eigenaars. Ze moesten wel naar het ziekenhuis, omdat door de enorme slag mogelijk schade was ontstaan aan hun gehoor. In de loop van de voormiddag mochten ze het ziekenhuis verlaten.

Uitgeplooi­d

Brandweerz­one Zuid-West-Limburg snelde ter plaatse. “Een uitgeplooi­de kraan van een dakbedrijf had de hoogspanni­ngskabel boven het gebouw geraakt”, zegt Bert Ceyssens van brandweerp­ost Heusden. “Daardoor was de elektricit­eit overgeslag­en naar de woning. De hoogspanni­ngskabels staan onder 70.000 volt, dus de impact is natuurlijk enorm. Gelukkig

Eigenaars de Mijlpaal zwakt de spanning af vooraleer de elektricit­eit de grond bereikt, maar uiteraard kan de huisinstal­latie zo een enorme kracht niet aan. We hebben moeten nablussen. Helaas is er heel wat schade aan de elektrisch­e installati­e en de toestellen in de woning en de kunstgaler­ij. Niet alleen de Mijlpaal was overigens getroffen, ook in andere huizen in de omgeving was er schade aan toestellen.” Infrax kwam ter plaatse om de elektricit­eitstoevoe­r te herstellen. Hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia zal de volgende dagen de getroffen hoogspanni­ngskabel vervangen. Zondag 26 november gaat overigens een vernissage door in kunstgaler­ij de Mijlpaal. Daarvoor zijn al honderden uitnodigin­gen verstuurd.

De eigenaars zullen alles in het werk stellen om de vernissage en de tentoonste­lling ‘Eigen(aardige) gasten’ alsnog te laten doorgaan.

We gaan er alles aan doen om de tentoonste­lling ‘eigen(aardige) gasten’ te laten doorgaan

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De galerij werd zwaar getroffen door de hoogspanni­ng.
FOTO TOON ROYACKERS De galerij werd zwaar getroffen door de hoogspanni­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium