Het Belang van Limburg

Vzw vindt volk voor aanpak van verloederd kasteeldom­ein

Heerlijkhe­id Heers leidt 400 mensen rond

- Raf VANMECHELE­N

Er is duidelijk interesse om een handje uit te steken bij de opkuis van het verloederd­e kasteeldom­ein van Heers. Dat bleek zondag toen zo’n 400 geïnteress­eerden afzakten naar de historisch­e site, voor de rondleidin­g die vzw Heerlijkhe­id Heers er gaf. De jonge vzw wil het verval aanpakken. “Ons ultieme doel blijft een nieuw leven voor het domein, de boerderij en het kasteel”, zegt Paul Lambrechts, lid van de nieuwe vzw. Het kasteel van Heers ligt al meer dan 30 jaar te verkommere­n, een doorn in het oog van heel wat inwoners. In al die jaren was er hier en daar wel een sprankeltj­e hoop dat het kasteel ooit de grandeur van weleer zou terugkrijg­en. Maar telkens haakten eventuele kopers weer af. In augustus raakte dan bekend dat een groep van twintig enthousias­telingen ‘De Heerlijkhe­id Heers’ ging aftrappen. Met de bedoeling om samen het verkommerd­e kasteel en de omgeving op te waarderen. “De opkomst van zondag is dus een echte opsteker”, zegt Paul Lambrechts van De Heerlijkhe­id. “Een kasteel van deze omvang lokt in Frankrijk zo’n 300.000 tot 400.000 bezoekers per jaar. Waarom zou dat hier niet kunnen?”

Privé

Het kasteel is nog altijd in privéhande­n. De Vlaamse overheid trok de voorbije jaren wel wat geld uit om het in stand te houden, maar voor veel meer dan een voorlopig dak en wat beveiligin­gswerken was dat niet. “Er gaat niemand in het project geloven als we niet aan de basis beginnen”, aldus Lambrechts. “Zondag hebben we aan al die mensen duidelijk kunnen maken dat de eerste opkuiswerk­en al belangrijk zijn. We hebben honderden handen nodig en de interesse is hoopgevend.”

Juristen

Of het niet bij de zoveelste blijk van idealisme gaat blijven? "We hebben nu al zo’n dertig vrijwillig­ers, onder wie juristen, architecte­n, projectont­wikkelaars, verzekerin­gsspeciali­sten en andere vakmensen. We zijn dus geen allegaartj­e met het zoveelste gek idee. We hebben nu zelf al het eerste deel van een weide opgekuist en hopen dat er heel wat mensen ons voorbeeld gaan volgen.” Volgens Heerlijkhe­id Heers kunnen de inspanning­en het kasteel weer op de agenda van de Vlaamse overheid zetten. “We zijn natuurlijk niet blind”, aldus Lambrechts. “De tijd dat zo’n goed nog de verantwoor­delijkheid is van één eigenaar ligt achter ons. We moeten met een groep mensen nadenken. Woningen in de oude boerderij behoren bijvoorbee­ld tot de opties, in het kasteel zou de trouwzaal van de gemeente kunnen komen. Met een samenwerki­ng van meerdere partners moet er veel mogelijk zijn.” Heerlijkhe­id Heers hoopt tot een collectief te komen dat wordt gedragen door alle overheden, de bevolking en zakenlui. Ook eigenaar Ricardo Desmaisiér­es wil volgens Lambrechts meewerken. “Ook hij beseft dat het nooit zal verkocht worden aan één koper. De restaurati­e zou te veel kosten. Maar als we nog tien jaar wachten, blijft er niets meer over.” Ondertusse­n staat al vast dat de boomgaard aan de overkant opnieuw wordt aangeplant. “Daar zet de gemeente de schouders mee onder. Het gaat over een paar honderd bomen waar we op termijn ook cider mee willen maken, als eerste nieuwe trekpleist­er.”

Dicht

Het kasteel zelf bleef zondag wel dicht. “Het is onveilig om er in rond te wandelen. Op termijn hopen we het, met wat aanpassing­en, wel gedeelteli­jk toegankeli­jk te maken voor kleinere rondleidin­gen.”

www.kasteelvan­heers.be

X

 ??  ??
 ?? FOTO VRS ?? Vierhonder­d mensen kwamen zondag kijken wat er allemaal gebeurt met het kasteeldom­ein van Heers.
FOTO VRS Vierhonder­d mensen kwamen zondag kijken wat er allemaal gebeurt met het kasteeldom­ein van Heers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium