Het Belang van Limburg

“We grijpen elke strohalm voor tweeling”

Opnieuw therapie met dolfijnen op Curaçao voor Bas en Bente

- Phillip PERGENS

In Elen (Dilsen-Stokkem) genoten 850 mensen zondag van het kippenfest­ijn ten voordele van Stab voor Stab, een vzw die geld inzamelt om een tweeling uit Maaseik te helpen. Bas en Bente, zeven jaar, lijden namelijk aan de bewegingss­toornis ‘cerebrale parese’. Het belemmert hen en valt ze zwaar, zowel fysiek als mentaal. Maar na een eerste dolfijnthe­rapie willen hun ouders opnieuw naar Curaçao trekken. Het verhaal van Bas en Bente haalde drie jaar geleden al eens het nieuws toen ouders Kristof en Nele financiële steun zochten om naar Curaçao te trekken voor een dolfijnthe­rapie. "We zijn de mensen die ons geholpen hebben, nog altijd ontzettend dankbaar want het was een groot succes", vertelt Kristof Huls (37). "We doen alles voor onze kinderen en twee jaar geleden zetten we daar grote stappen. Zo was de mentale vooruitgan­g die onze dochter Bente maakte immens. De therapie gaf een boost waardoor ze als jong kind beter leerde omgaan met haar situatie. Dat had een grote invloed op de fysieke verbeterin­g die ze doormaakte. Het zou geweldig zijn mocht het de tweede maal eveneens dat effect hebben." Voor Bas liggen de doelstelli­ngen iets anders. "Hij heeft al een eerste zware operatie achter de rug met een correctie aan de heupen, maar in december van volgend jaar staat een iets ingrijpend­er ingreep gepland. Door zijn aandoening worden zenuwen fout aangestuur­d en dat zet spanning op zijn motoriek. De chirurgen gaan nu met een selectieve dorsale rhizotomie delen van de zenuwworte­ls in de onderrug doorsnijde­n. Dat moet de balans tussen de boodschap van hersenen naar spieren verbeteren. Na de operatie wacht hem een maandenlan­ge revalidati­e. Met de begeleidin­g op Curaçao en de opvolging daarna hopen we hem voor te bereiden op wat Bas te wachten staat", legt Kristof uit.

Zowel Nele als Kristof hopen op een effect. "We grijpen elke strohalm die het leven van Bas en Bente kan verbeteren. Ze hebben op hun jonge leeftijd al ontzettend veel meegemaakt en we zijn trots dat ze hier zo mee omgaan. Daarom doen wij alles om hen te laten evolueren. Zonder ons en onze kinderen onder druk te zetten, dromen we ervan dat Bas binnenshui­s alleen kan stappen, zonder looprekje. Dat zou een hele prestatie zijn."

XMeer info op www.stabvoorst­ab.be of op facebook zoeken naar 'Stab voor Stab'

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bas en Bente (in en op de rolstoel) willen opnieuw naar de dolfijnent­herapie om hun bewegingss­toornis wat draaglijke­r te maken.
FOTO RAYMOND LEMMENS Bas en Bente (in en op de rolstoel) willen opnieuw naar de dolfijnent­herapie om hun bewegingss­toornis wat draaglijke­r te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium