Het Belang van Limburg

Leerlingen gefrustree­rd over afgelaste schoolreis

Provincial­e school blaast te dure Valencia-reis af

-

Een 40-tal vijfde- en zesdejaars van de provincial­e school in Diepenbeek ziet de droom om samen de stad Valencia te bezoeken in rook opgaan. Zaterdag kregen de jongeren het bericht dat de reis geannuleer­d werd omdat de kostprijs plots van 500 naar 660 euro steeg. “En dus hebben we de reis afgeblazen omdat we 660 euro voor 4 dagen veel geld vinden”, laat de school weten. “Onzin, want als mijn kind voor 160 euro gelukkig is, leg ik die wel bij. Maar die kans hebben we niet gekregen”, zegt ouder Jos Weckseler. De leerlingen konden eerder ook kiezen voor een trip naar Italië of Parijs. De trip naar Italië is volzet en dus is er enkel Parijs als alternatie­f.

“Ik word er zot van”, zegt papa Jos. “Ik heb twee dochters die mee op reis willen. Naar Italië kunnen 70 kinderen mee en is onze ene dochter nummer 71 op de lijst, dus staat ze op de wachtlijst. En voor de andere wordt haar keuze, naar Valencia, nog afgeblazen ook. Excuus, maar Parijs dat kan iedereen zelf boeken bij De Zigeuner.”

Wijze les

“Italië en Parijs zijn de vaste tweejaarli­jkse bestemming­en met de bus voor onze vijfde en zesdejaars”, zegt directeur Yves Boermans. “Een leerkracht deed het voorstel om daar een derde trip, naar Valencia, aan toe te voegen. Ze vroeg een prijsoffer­te voor deze vliegreis en daarbij kwam men aan 500 euro voor de trip. Omdat we een provincial­e school zijn, moeten we de wet op de overheidso­pdrachten volgen en hebben we een lijstje met voorwaarde­n en een prijsvraag aan 6 reisorgani­satoren gevraagd. Slechts één voldeed aan de voorwaarde­n want plots voldeed het bureau van de offerte niet meer aan de voorwaarde­n. Heel vervelend allemaal want er was maar één zaak die wel voldeed maar daar was de prijs plots 660 euro. Erg veel voor vier dagen vonden wij. Als er minder volk zou meevliegen, zou de prijs nog oplopen. We bieden de leerlingen nog de kans om mee te gaan naar Parijs.” “Het is alleszins een wijze les voor onze school geweest. Met het vliegtuig een reis organisere­n voor zo een groep, doen we zeker niet meer.”

Examens

“Toch blijft het bijzonder erg voor de kinderen”, vindt Weckseler. “Thuis zitten ze nu met twee die gefrustree­rd zijn. En de examens staan voor de deur. Leuk is anders. Ik ben vooral ontgoochel­d dat de school eenzijdig beslist heeft dat deze reis niet doorgaat. Ik ben er immers zeker van dat de meeste ouders wel die 160 euro zouden bijgelegd hebben. Maar dat hadden ze ons minstens ook kunnen vragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium