Het Belang van Limburg

Nu ook brandstich­ting in kapel met kunstwerk

-

Afgelopen weekend werd er brand gesticht in de Gasthuiska­pel in Borgloon, waar kunstenaar Tom Herck ook een expo heeft lopen. Het is al de derde vandalenst­reek gericht tegen zijn werk. De politie onderzoekt de zaak. De brand in de kapel werd zaterdagoc­htend rond 7.30 uur ontdekt. De brandweer was snel ter plaatse en had het vuur vlug onder controle. Alles wees op brandstich­ting met brandversn­ellers wat de deskundige van de Federale Gerechteli­jke Politie ook bevestigde.

Al snel werd de link gelegd met kunstenaar Tom Herck, die in de Gasthuiska­pel een tweede expo heeft lopen. “Door de rookschade ben ik verplicht deze expo te sluiten”, zegt Herck, die blij is dat zijn kunstwerke­n met een waarde van 30.000 euro gespaard bleven.

Afrekening

Het is al de derde keer op amper een week tijd dat vandalen Herck viseren. Vorig weekend werd het slot van de Sint-Jan Baptistker­k in Kuttekoven geforceerd. Vorige week donderdag werd een glasraam van de kerk ingeslagen en probeerden vandalen de koorden waaraan de gekruisigd­e koe ophangt door te zagen. Burgemeest­er van Borgloon Danny Deneuker (sp.a) veroordeel­de de vandalenst­reken fel afgelopen weekend. “Iedereen mag een mening hebben over elke kunstvorm, maar dit doe je niet”, zegt Deneuker.

De politie onderzoekt het vandalisme, al blijft het voorlopig gissen naar wie erachter zit. “Volgens ons gaat het om een persoonlij­ke afrekening tegenover Tom en wij hopen dan ook dat de verantwoor­delijken snel gevat zullen worden”, zegt Toms vader Jos Herck.

De vzw Katholiek Forum ontkende gisteren met klem dat ze iets met de vandalenst­reken te maken hebben. “Het zou toch heel dom zijn om eerst brand te stichten en de dag nadien hier actie te komen voeren”, zegt voorzitter Dries Goethals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium