Het Belang van Limburg

21,8MILJOEN EURO WINST DANKZIJ TRANSFERS NDIDI EN BAILEY

KRC GENK

- Marnik GEUKENS/Dimitri THIJSKENS

De donkere wolken lijken op te trekken boven de Luminus Arena. Daags nadat KRC Genk zich weer in de top zes nestelde werden aan de algemene vergaderin­g blakend gezonde jaarcijfer­s gepresente­erd. Ruim 73 miljoen euro aan bedrijfsin­komsten is een clubrecord, de winst van 21,8 miljoen benadert het record (28 miljoen) van vijf jaar geleden. Met dank aan een straffe Europese campagne en vooral een lucratief transferbe­leid. Hoe die cijfers tot stand zijn gekomen en op welke manier ze moeten geïnterpre­teerd worden, vindt u elders op deze bladzijden. Wij stelden aan de hand van de jaarrekeni­ng enkele pertinente vragen aan voorzitter Peter Croonen en CEO Patrick Janssens.

WAT GEBEURT ER MET DE NIEUWE SPAARPOT?

Voorzitter Croonen: “In eerste instantie blijven we voorzichti­g en willen we een buffer creëren voor de volgende jaren. Je moet onze cijfers eigenlijk over een periode van enkele jaren bekijken. Omdat Ndidi en Bailey al tijdens de winterstop vertrokken - al was dat initieel niet onze bedoeling - zitten die inkomsten al in deze cijfers bevat.”

CEO Janssens: “Omdat we in ons model afhankelij­k zijn van inkomsten uit transfers, hebben we een stevige oorlogskas nodig. Wij weten nu ook al dat we voor volgend seizoen geen grote winst zullen presentere­n, we evolueren eerder naar een break-even. Naast die buffer is het de bedoeling om verder te investeren in onze infrastruc­tuur. In de eerste plaats het nieuwe A-complex, dat één geheel moet gaan vormen met onze jeugdacade­mie. Verder willen we onze sportieve ambities ook onderschri­jven door de nodige middelen te voorzien.”

Voorzitter Croonen: “Wij zullen onze filosofie en strategie trouw blijven. Dat betekent jongeren opleiden en jonge talenten aantrekken. Daar kan je op een bepaald moment iets verdergaan - zoals in het geval van Ingvartsen - dan in een periode waarin de cijfers minder positief zijn. We staan in stevigere schoenen op de transferma­rkt, ook wanneer andere clubs in onze spelers geïnteress­eerd zijn. We willen jonge toptalente­n langer bij ons houden, ook de sportieve vruchten plukken van hun ontwikkeli­ng. Tegelijker­tijd moet je realistisc­h blijven: iemand als Sander Berge is niet naar KRC Genk gekomen om hier op pensioen te gaan.”

WELKE LESSEN TROKKEN JULLIE UIT HET VERLEDEN? DE RECORDWINS­T VAN 28 MILJOEN EURO IN 2012 WAS SNEL OPGESOUPEE­RD.

Voorzitter Croonen: “Het belangrijk­ste verschil met vijf jaar geleden is dat onze sportieve structuur steviger in mekaar zit. Toen we toppers als Courtois en De Bruyne moesten laten gaan, waren we minder goed voorbereid om opvolgers aan te trekken. Terwijl we nu met Berge al een opvolger klaar hadden staan op het moment dat we voelden dat we Ndidi niet langer in Genk konden houden.”

CEO Janssens: “Het zorgt er ook voor dat we minder ‘agent-afhankelij­k’ zijn geworden. Onze scouting is onder Dimitri de Condé en Dirk Schoofs en met een sterke sportieve commissie rond hen zo stevig uitgebouwd dat we beter zijn voorbereid.”

HOE WILLEN JULLIE HET STRUCTUREE­L EXPLOITATI­EVERLIES TACKELEN? EX-VOORZITTER HERBERT HOUBEN SPRAK

IN HET VERLEDEN OVER

8 MILJOEN EURO PER JAAR.

Peter Croonen: “Dat is er zeker niet minder op geworden. Het is ons doel om de kosten niet te laten stijgen en meer inkomsten te genereren. Als we de Europese en transferin­komsten buiten beschouwin­g laten, zijn we nog net top 6 in België, schat ik. Genk is met 67.000 inwoners geen grootstad, we hebben niet het grootste hinterland. Dan ligt het niet voor de hand om een stadion met 25.000 plaatsen te vullen. Onze toeschouwe­rsaantalle­n zijn de jongste jaren 10 tot 20% achteruitg­egaan. Er is een zekere gewenning opgetreden. We moeten iedereen meer redenen geven om naar de wedstrijde­n te komen. In de eerste plaats met sportieve prestaties, dat blijft de belangrijk­ste pijler. Maar ook op extrasport­ief vlak willen we verschille­nde initiatiev­en nemen.”

CEO Janssens: “Op langere termijn zijn er de plannen voor een nieuw stadion. Daarrond worden verschille­nde studies verricht, ook het stadsbestu­ur en

LRM worden daarbij betrokken. Maar intussen zitten we niet stil. Met Kobe Schepers gaat er een stadiondir­ecteur aan de slag. Hij zal ook de wedstrijdo­rganisatie op zich nemen plus de horeca en fanshop. Dat zijn allemaal zaken, die tot nu toe nog door onze commerciël­e cel beredderd werden. Die wordt ontlast en krijgt met twee nieuwe medewerker­s ook extra mankracht. Het moet voor een nieuw elan zorgen, we willen weer zelf de markt op gaan. Daarvoor willen we uit onze regionale enclave treden. Via de E313 doorkruis je de Antwerpse Kempen vooraleer je met Antwerp een eersteklas­ser tegenkomt, via de E314 rijd je zelfs tot in Anderlecht en liggen er mogelijkhe­den in Vlaams-Brabant.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium