Het Belang van Limburg

Houthalen-Helchteren schendt regels overheidso­pdrachten

Audit Vlaanderen scherp voor gemeentebe­stuur Jonge Limburgse moslims over omstreden lezing in Genk

- Roel DAMIAANS/Mark VAN LUYK

De gemeente Houthalen-Helchteren heeft een administra­tief probleem volgens Audit Vlaanderen. In verschille­nde grote dossiers werd de wetgeving op overheidso­pdrachten niet gerespecte­erd. Het rapport, waarvan nu de details bekend zijn, maakt melding van een grijze zone die “een schijn van partijdigh­eid” met zich meebrengt. Principes van mededingin­g en gelijke behandelin­g werden in sommige dossiers niet gevolgd, wat een ernstige schending van de wetgeving op overheidso­pdrachten inhoudt. In grote dossiers zoals de bouw van het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC) en de ontwikkeli­ng van het Mijnpark werd de Cel Overheidso­pdrachten van de gemeente slechts minimaal gebruikt.

Bovendien ontbraken belangrijk­e documenten of waren ze gebrekkig onderteken­d. De auditeurs ontdekten in meerdere dossiers dat documenten geantidate­erd werden. Audit Vlaanderen onderzocht ook een dossier van mogelijke politieke inmenging. Een ambtenaar getuigt in het rapport dat hij politieke druk van de burgemeest­er voelde om een bouwvergun­ning goed te keuren. De auditeurs oordeelden dat dit niet kon worden bewezen omdat betrokken partijen tegenstrij­dige verklaring­en aflegden. Gisteren werden het schepencol­lege en de gemeentera­adsleden over het auditrappo­rt ingelicht.

De gemeente Houthalen-Helchteren maakt in het rapport dat Audit Vlaanderen over haar maakte geen goede beurt. Het lokale bestuur wordt flink op de vingers omdat het de regelgevin­g rond openbare aanbestedi­ngen in meerdere grote bouwdossie­rs niet volgde of omzeilde. De auditeurs wijzen ook op “een schijn van partijdigh­eid” en benadrukke­n de noodzaak om het gemeentebe­stuur te sensibilis­eren over deontologi­e. Opvallend is de getuigenis van een ambtenaar die zegt dat hij door burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) onder druk is gezet om een bepaald dossier goed te keuren, tegen de regels in. Audit Vlaanderen maakte het rapport op nadat de oppositie in januari van dit jaar vragen stelde over een factuur van 19.000 euro. De hoofdconcl­usie in het rapport van de forensisch­e audit is dat de wet op overheidso­pdrachten in Houthalen-Helchteren niet gerespecte­erd werd in verschille­nde grote dossiers, zoals het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC), Mijnpark en het John Cuppensple­in. Nochtans heeft de gemeente een Cel Overheidso­pdrachten, met als taak de administra­tie en facturatie van overheidso­pdrachten op te volgen. Voor de grote bouwdossie­rs van het NAC en Mijnpark werd echter minimaal gebruik gemaakt van de dienstverl­ening van deze cel. Het rapport stelt dat in beide dossiers documenten gebrekkig onderteken­d zijn, of zelfs volledig ontbreken.

1,9 miljoen euro

Het doel van het NAC was om verschille­nde lokale overheidsd­iensten – gemeente, politie, bibliothee­k en OCMW – onder één dak te krijgen. Het rapport wijdt een volledig hoofdstuk aan Creando, het consultbed­rijf dat in het NAC gehuisvest is en in 2010 werd aangesteld om een nieuwe organisati­estructuur voor het pas opgetrokke­n gebouw uit te werken. Op 28 juni 2010 plaatste het college van burgemeest­er en schepenen hiervoor een eerste bestelling van 285.173 euro. Iets wat logischerw­ijze een tijdelijke, begeleiden­de taak zou zijn, werd vervolgens tussen 2011 en 2015 jaar na jaar verlengd. Het autonoom gemeentebe­drijf (AGB) Masterplan baseerde zich daarvoor telkens op een uitzonderi­ngsregel in de wet op overheidso­pdrachten: het beweerde dat alleen Creando deze opdracht kon uitvoeren vanwege de technische specificit­eit ervan. Een verklaring die de gemeente echter niet kan aantonen met argumenten, en dus schrijven de auditeurs dat “de fundamente­le principes van mededingin­g niet gerespecte­erd werden, wat een ernstige schending is van de wetgeving op overheidso­pdrachten”. Bovendien mag wettelijk gezien het bedrag van de verlengde opdracht ook niet hoger zijn dan 50 procent van het oorspronke­lijke bedrag. De uitgaven aan Creando van 2010 tot 2015 bedroegen in totaal 1.859.007 euro “waardoor het maximale plafond ruimschoot­s overschred­en werd”. Ook op dit vlak oordeelt het rapport dat de wet op overheidso­pdrachten niet gerespecte­erd werd.

Geschuifel met Mijnpark

Het andere grote bouwprojec­t in Houthalen-Helchteren, de publieksam­enwerking (PPS) Mijnpark, werd ook onder de loep genomen. Mijnpark moet een nieuwe wijk worden met 270 woonentite­iten – van appartemen­ten tot vrijstaand­e huizen – en tien KMO-panden. Na een eerste selectiefa­se werd de enige inschrijve­r, de THV Kumpen-Cordeel-Houben, uitgenodig­d voor het indienen van een eerste offerte op basis van een bestek, opgemaakt op 22 november 2011. Dat bestek vereiste dat de inschrijve­r een score van minimum 70 procent moest halen op de afzonderli­jke gunningscr­iteria. De THV diende een eerste offerte in op 27 april 2012. De offerte werd echter nooit afgetoetst aan die gunningscr­iteria waardoor het AGB Masterplan ook hier de wet niet respecteer­de. De onderhande­lingen met de THV werden dus onrechtmat­ig aangevat en het verdere verloop van de procedure – inclusief de gunning van de opdracht – was bijgevolg onrechtmat­ig. De opdracht had volgens Audit Vlaanderen moeten worden stopgezet. En het AGB Masterplan had een nieuwe opdracht moeten uitschrijv­en.

In hetzelfde dossier bleef het AGB ook in gebreke wat betreft de beoordelin­g van de medewerker­s van een advocatenb­ureau die het project moesten begeleiden. Dat bureau gaf juridisch advies over de omschakeli­ng van een participat­ieve naar een contractue­le PPS. Concreet: aanvankeli­jk ging de gemeente mee Mijnpark ontwikkele­n, uiteindeli­jk zou het helemaal in handen komen van de privéontwi­kkelaars. Een nieuw bestek werd daarvoor opgemaakt, maar de omschakeli­ng van participat­ieve naar contractue­le PPS werd niet gemotiveer­d. Volgens de auditeurs was het aangewezen om de opdracht opnieuw te publiceren. Opnieuw werd de wetgeving op overheidso­pdrachten niet gerespecte­erd. Zelfde kritiek geldt voor de plannen voor het verzonken John Cuppensple­in van het Brusselse architecte­nbureau MOPurbande­sign. Ook hier is er onvoldoend­e motivering om dit bureau aan te stellen en werden zowel de gunning als het juryversla­g geantidate­erd. De vraag waarom de gemeente – die zich voor de meeste dossiers toch laat bijstaan door juridische experten – achteraf data van belangrijk­e documenten aanpast, is niet duidelijk.

Politieke inmenging

Audit Vlaanderen onderzocht ook of er politieke inmenging was in een privébouwd­ossier. Een stedenbouw­kundige ambtenaar weigerde een vergunning te onderteken­en omdat die niet voldeed aan de regelgevin­g. De loka-

le bouwheer moest een ondergrond­se parking voorzien als hij appartemen­ten wilde bouwen, maar die zag dat niet zitten. De ambtenaar getuigt in het rapport dat hij politieke druk voelde van burgemeest­er Alain Yzermans om het dossier toch goed te keuren, omdat de bouwheer in kwestie al veel had betekend voor de gemeente bij de bouw van het NAC. De burgemeest­er legde over dit dossier tegenstrij­dige verklaring­en af, zodat politieke inmenging volgens Audit Vlaanderen “niet bewezen kon worden”. De ambtenaar werd uiteindeli­jk overruled door zijn leidinggev­ende die de vergunning wel onderteken­de. Opmerkelij­k: de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft deze vergunning op 26 mei 2017 geschorst op basis van dezelfde grond waarop de ambtenaar weigerde ze te onderteken­en.

Grijze zone

Tot slot duiken in heel het onderzoek van Audit Vlaanderen namen op van drie personen – lokale aannemers – die op verschille­nde manieren betrokken waren bij bijna alle onderzocht­e dossiers. Het rapport stelt vast dat deze personen vanuit verschille­nde rollen invloed uitoefenen op het lokale bestuur, maar het is niet duidelijk of zij optreden als privéperso­on of een publieke rol vervullen. De drie personen uit de bouwsector zetelen immers ook in de gemeenteli­jke commissie ruimtelijk­e ordening (GECORO). De auditeurs schrijven dat vandaag in Houthalen-Helchteren een grijze zone is ontstaan die “een schijn van partijdigh­eid” heeft en dat daarom de noodzaak hoog is om de gemeente te sensibilis­eren rond deontologi­sche gevoelighe­den.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Zowel in het dossier over Mijnpark (links) als het NAC (rechts) werd volgens Audit Vlaanderen de wet op overheidso­pdrachten niet gerespecte­erd.
FOTO RAYMOND LEMMENS Zowel in het dossier over Mijnpark (links) als het NAC (rechts) werd volgens Audit Vlaanderen de wet op overheidso­pdrachten niet gerespecte­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium