Het Belang van Limburg

Camera bewaakt ‘Holy Cow’

Maatregel moet vandalisme aan controvers­ieel kunstwerk voorkomen

- Jozef CROUGHS

Naar aanleiding van de grimmige controvers­e rond de tentoonste­lling ‘The Holy Cow’ in het kerkje van Kuttekoven en de brandstich­ting in de Graethemka­pel heeft het stadsbestu­ur gisteren bewakingsc­amera geplaatst. Dat moet, samen met verhoogd politietoe­zicht, vandalen afschrikke­n die het gemunt hebben op het kunstwerk.

Burgemeest­er Danny Deneuker bevestigt dat de lokale recherche intensief met het onderzoek bezig is om de daders van de brandstich­ting in Graethemka­pel te ontmaskere­n. “Je kan voor of tegen zijn, maar brandstich­ting is meer dan een brug te ver. Naar aanleiding van de vandalenst­reken in het kerkje had ik vrijdag al met de korpschef overlegd voor camerabewa­king. Maar ik had nooit gedacht dat men de Graethemka­pel viseerde. Wij waren dan ook danig verrast dat men met brandstof onherstelb­are schade heeft aangebrach­t aan de 14de-eeuwse ingangsdeu­r van de kapel. Gelukkig raakten de vlammen niet tot aan het houten plafond, want dan was de ravage niet te overzien geweest”, zegt Deneuker.

Op de website katholiekf­orum. staat een filmpje waarin een foto van het kunstwerk symbolisch verbrand wordt. Volgens Dries Goethals, voorzitter van het Rooms-Katholiek Lekenforum was de opname van de symbolisch­e verbrandin­g al klaar vrijdagis avond. “Ook wij waren verrast toen wij zaterdag hoorden van de brandstich­ting. De vandalen hadden beter ons voorbeeld gevolgd door hun woede te uiten op deze symbolisch­e en veilige manier. Brandstich­ten in een vroegmidde­leeuwse romaans-gotische kapel is verwerpeli­jk”, zegt Goethals.

Emoties

Nog volgens Goethals wil kunstenaar Tom Herck met zijn werk provoceren: “Met het symbolisch verbranden van zijn kunstwerk in de vorm van een blaadje papier, krijgt hij een koekje van eigen deeg. En zoals eerder ook al bleek hij niet consequent. Als je emoties oproept, dan is het kunst. Door het verbranden van dat stukje papier was zijn reactie erg gepikeerd. Dus is het ook een vorm van kunst, want het maakte bij hem emoties los.”

Je kan voor of tegen zijn, maar brandstich­ting is meer dan een brug te ver Danny DENEUKER Burgemeest­er

 ??  ??
 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? De controvers­e rond de expo ‘The Holy Cow’ is nog altijd niet gaan liggen. In een filmpje op katholiekf­orum.net wordt een foto van het werk symbolisch verbrand.
Foto JOZEF CROUGHS De controvers­e rond de expo ‘The Holy Cow’ is nog altijd niet gaan liggen. In een filmpje op katholiekf­orum.net wordt een foto van het werk symbolisch verbrand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium