Het Belang van Limburg

Opnieuw vertraging voor investerin­gsplan NMBS

Bellot en Weyts raken het niet eens over besteding van 371 miljoen euro

- Timmie VAN DIEPEN

Het langverwac­hte investerin­gsplan van de NMBS heeft andermaal vertraging opgelopen. Eind deze maand werd witte rook verwacht, maar die zal er nog niet komen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) raken het maar niet eens over de enveloppe van 371 miljoen euro die in Vlaanderen geïnvestee­rd mag worden. Weyts wil het volledige budget spenderen aan de elf Vlaamse spoorprior­iteiten, terwijl Bellot andere projecten in Vlaanderen naar voor schuift.

In Limburg groeit de angst dat de verworvenh­eden waar zo lang voor gelobbyd is - zoals de volledige elektrific­atie van het Limburgse spoor - opnieuw overboord kunnen vallen.

BRUSSEL - Het langverwac­hte meerjareni­nvestering­splan van de NMBS heeft opnieuw vertraging opgelopen. Federaal mobiliteit­sminister Bellot (MR) en zijn Vlaamse collega Weyts (N-VA) raken het maar niet eens over de besteding van de 371 miljoen euro die naar Vlaanderen vloeit. Niet alleen besparen, ook geld uitgeven is soms moeilijk. Eind deze maand had er normaal gezien witte rook uit de NMBSschouw moeten komen, maar andermaal is een beslissing over het meerjareni­nvestering­splan 20182022 uitgesteld.

De discussie spitst zich toe op de 371 miljoen euro die de komende vijf jaar in de spoorinfra­structuur in Vlaanderen zal worden geïnvestee­rd. Dat bedrag ligt vast, maar federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR) en zijn Vlaamse tegenhange­r Ben Weyts (N-VA) verschille­n van mening over wat er met dat geld moet gebeuren.

Deadline

De bedoeling was om op het volgende overlegcom­ité, morgen, tot een vergelijk te komen. Maar eind vorige week zei Weyts in het Vlaams parlement dat die deadline is opgeschove­n naar het overlegcom­ité van 20 december. Deze week wordt er in interkabin­ettenwerkg­roepen verder gepraat. Weyts houdt daarbij vast aan de door de Vlaamse regering goedgekeur­de elf Vlaamse spoorprior­iteiten. De volledige 371 miljoen moet volgens hem naar deze elf projecten gaan.

Dat is niet wat Bellot in gedachte heeft. In oktober lekte in de kranten van De Persgroep ‘plots’ zijn plan uit. Daarin viel te lezen dat hij wel degelijk enkele Vlaamse prioriteit­en wil realiseren, zoals de voor Limburg belangrijk­e elektrific­atie van de lijn Mol-Hamont en de verdubbeli­ng en elektrific­atie van de lijn Balen-Zonhoven. Samen goed voor 86 miljoen euro. Tegelijk wil Bellot ook 84 miljoen euro investeren in de optimalisa­tie van het knooppunt Oude Landen in de Antwerpse haven en de voortzetti­ng van de werken aan een derde en vierde spoor op de lijn Gent-Brugge. Dat zijn projecten die niet op de Vlaamse prioriteit­enlijst staan. Net zoals de 41 miljoen die Bellot voorziet voor onthaalinf­rastructuu­r (stations, perrons,...).

Weyts vindt dat het geld voor die projecten uit andere budgetten moet komen. “Het probleem blijft dat er Vlaamse spoorprior­iteiten zijn opgenomen, maar dat zijn niet dé elf spoorprior­iteiten die de Vlaamse regering heeft beslist”, zegt Weyts. Op zijn eigen lijst staat onder andere een tweede ontsluitin­g van de Antwerpse haven.

De prioriteit­en in het federale voorstel zijn niet dé elf prioriteit­en waarover de Vlaamse regering heeft beslist

Ben WEYTS (N-VA) Vlaams minister van Mobiliteit

Leeg blad

Bellot herinnert eraan dat het zijn verdienste is dat er 1 miljard extra is voor het spoor. “Zonder mijn toedoen zou deze discussie zelfs niet gevoerd kunnen worden”, zegt de minister, die eraan toevoegt dat er wel degelijk in alle elf Vlaamse dossiers “vorderinge­n” worden gemaakt. Het gaan dan om haalbaarhe­idsstudies, zoals voor de lijn Hasselt-Neerpelt. Hoe langer de discussie aansleept, hoe groter in Limburg de angst wordt dat de verworvenh­eden die nu in het plan staan er opnieuw zullen uitvallen. Of zoals een Limburgs kopstuk het verwoordt: “Door over alles te discussiër­en, riskeer je opnieuw met een leeg blad te moeten beginnen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bellot wil een groot deel van het geld gebruiken om het volledige Limburgse spoornet te elektrific­eren, onder andere de lijn Mol-Hamont.
FOTO RAYMOND LEMMENS Bellot wil een groot deel van het geld gebruiken om het volledige Limburgse spoornet te elektrific­eren, onder andere de lijn Mol-Hamont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium