Het Belang van Limburg

Merkels macht in het gedrang

Niet veel opties in Duitse politieke crisis na mislukken Jamaica-coalitie

- Marc VAN DE WEYER

Ze was jarenlang de machtigste vrouw ter wereld. Maar het wordt twijfelach­tig of ze nog vier jaar aan de macht kan blijven. “Duitsland heeft nood aan stabilitei­t”, herhaalde bondskanse­lier Angela Merkel gisteren haar lijfspreuk na het mislukken van de Jamaica-onderhande­lingen. Maar is zij nog degene die de stabilitei­t kan garanderen? Of staat ze die juist in de weg? Zondagnach­t trok de FDP de stekker uit de Jamaica-gesprekken omdat er volgens voorzitter Christian Lindner “geen vertrouwen­sbasis” was. Merkel zag er moe uit toen ze een uur later kwam vertellen dat “alles geprobeerd” was om een zwart-geelgroen akkoord te vinden. Een minderheid­skabinet zag ze niet zitten, verklaarde ze uitdrukkel­ijk. Als er nieuwe verkiezing­en komen, is ze beschikbaa­r als kandidaat-kanselier van de CDU. En ze zou haar best doen Duitsland “in deze moeilijke weken” verder te leiden.

Maar het is precies Merkels leiderscha­p dat nu in het gedrang komt. Ze staat niet langer garant voor stabiele verhouding­en in de Duitse politiek. De andere partijen blijken ronduit bang voor Mutti’s omarming, want Merkel drukt coalitiepa­rtners dood. De SPD ondervond dat dit jaar. De FDP herinnert zich 2013. Toen verdwenen de liberalen na vier jaar regeren met Merkel uit de Bondsdag.

Angst voor Merkels omhelzing is er zelfs bij zusterpart­ij CSU. De Beierse conservati­even voelen de adem van de uiterst-rechtse Alternativ­e für Deutschlan­d in de nek. De AfD haalde veel Beierse stemmen in de Bondsdagve­rkiezingen. Volgend jaar zijn er regioverki­ezingen in Beieren. En dus hield de CSU in de onderhande­lingen het been stijf in de vluchtelin­genkwestie – waarin ze al zo vaak met Merkel botste.

 ?? FOTO RTR ??
FOTO RTR
 ?? FOTO EPA ?? Angela Merkel oogde erg vermoeid nadat zondagnach­t de onderhande­lingen mislukten.
FOTO EPA Angela Merkel oogde erg vermoeid nadat zondagnach­t de onderhande­lingen mislukten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium