Het Belang van Limburg

“We beseffen allemaal dat muziek zondig is”

Genkse vzw organiseer­t ophefmaken­de islamlezin­g in stadhuis

- Thomas JANSEN/Chris NELIS

GENK - “Overspel en het beluistere­n van muziek is des duivels, aanwezig zijn op een plaats waar alcohol gedronken wordt is een zonde.” Dat was de radicale boodschap van een ex-rapper en een islampredi­ker tijdens een lezing in de Schouwburg­zaal van het Genkse stadhuis. De lezing dateert van 30 september, maar de inhoud ervan raakte pas bekend na een reportage van het Nederlands­e programma ‘Nieuwsuur’ afgelopen zondag. De Genkse vzw die het evenement organiseer­de, zegt dat de woorden “uit hun context gerukt zijn.” In zaal Schouwburg in het stadhuis kwamen op 30 september zo’n 250 mensen samen voor een evenement van de Genkse vzw Al Qiblah (Het Kompas). Het merendeel gaat strikt gescheiden zitten: mannen vooraan, vrouwen achteraan. Na een toelichtin­g over de toekomst van de Hasseltse Badr-moskee, met een daaraan gekoppelde geldinzame­ling, is het na de pauze tijd voor de hoofdact, de lezing ‘Van de wieg tot het graf’ van de Nederlands­e ex-rapper Abid Tounssi en prediker Ali Houri. Die eerste bracht ooit een cd uit met een afbeelding van Mohamed B., de moordenaar van Pim Fortuyn, als cover. Houri, gekend onder zijn pseudoniem Broeder Alkhattab, deelde in 2015 op Koningsdag 15.000 gratis korans uit. Begin deze maand, na de lezing dus, riep hij op Facebook ook op om geld te doneren voor de familie van Tarik Chadlioui, die opgepakt werd op verdenking van ronseling voor IS en radicalise­ring van terreurver­dachten. In het NPO-programma ‘Nieuwsuur’ is te zien hoe Ali Houri het een zonde noemt als iemand een plaats bezoekt waar alcohol gedronken wordt, ook al drinkt hij zelf niet. “Als je na zo’n avond nog geen enkel besef hebt dat je fout was, dan wordt dat genoteerd als een zonde, net als alcohol en kledij”, zegt Houri.

Tounssi spreekt dan weer over zijn tijd als rapper, een periode waarvoor hij in tranen vergiffeni­s vraagt. “Luister niet naar muziek, er zijn genoeg geleerden die een heel mooie stem hebben”, roept hij het publiek op. De boodschap valt niet in dovemansor­en. “Ik probeer wel om te stoppen met muziek te luisteren, maar dan herval ik toch telkens weer”, zegt een jonge vrouw voor de camera. Een twintiger vergelijkt muziek zelfs letterlijk met harddrugs.

“Religieuze gekken”

De lezing zet kwaad bloed bij de Genkse staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA), die zegt gechoqueer­d te zijn dat de stad daarvoor toelating geeft. Ze heeft het onder meer over “religieuze gekken die vrouwen als vuil behandelen”. “Het kan toch niet dat mannen en vrouwen apart moeten zitten in een stadhuis. Een organisati­e die voor segregatie pleit een forum bieden in een stad die zich net daartegen moet verzetten is ontoelaatb­aar”, zegt Demir, die het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen om een onderzoek vraagt.

De stad Genk houdt de vzw Qiblah al langer in de gaten. In dat verband werden de sprekers vooraf gescreend. “Maar daarbij is niets verdachts gevonden”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Bovendien was er tien dagen voordien een gelijkaard­ige lezing in Antwerpen, en ook vanuit die hoek hebben wij niets vernomen.

Bij de lezing in Genk was ook iemand van de politie aanwezig, en die bevestigt dat er niet opgeroepen is tot haat. De wet van 16 juli 1973 stelt bovendien dat iedere erkende culturele groepering of organisati­e de infrastruc­tuur van de overheid moet kunnen gebruiken. Dat neemt niet weg dat ik me duidelijk distantiee­r van de uitspraken van de rapper, zoals getoond in ‘Nieuwsuur’. Wat mij betreft, moet hij dan ook niet meer komen, al is dat een persoonlij­k standpunt.”

“Persoonlij­ke keuze”

De Genkse vzw Al Qiblah is niet te spreken over de reportage. Volgens voorzitter Luc Osselaer en ondervoorz­itter Zineb Moukhlis zijn de uitspraken slecht gekaderd. “De ex-rapper komt uit een muziekmili­eu waar op bijzonder onrespectv­olle manier over vrouwen wordt gesproken, waar drugs en alcohol worden verheerlij­kt en zelfs tot geweld wordt opgeroe- pen. Zijn emotionele oproep ‘tegen muziek’ moet in die context gezien worden”, klinkt het bij de organisati­e, die ontkent dat vrouwen en mannen strikt gescheiden moesten zitten. “Als ze gescheiden willen zitten, is dat een persoonlij­ke keuze. Links en rechts in de zaal zaten ook mensen gemengd. Ook op de receptie en tijdens de pauze liepen beide seksen gewoon door elkaar. Ons bestuur bestaat zelfs uit méér vrouwen dan mannen. Maar dat toont de reportage helaas niet.”

islamitisc­he jongeren reageren

Een organisati­e die voor segregatie pleit een forum bieden in een stad die zich net daartegen moet verzetten is ontoelaatb­aar

Zuhal DEMIR

 ?? FOTO NIEUWSUUR ?? Radicale boodschapp­er Abid Tounssi: “Muziek
is des duivels.”
FOTO NIEUWSUUR Radicale boodschapp­er Abid Tounssi: “Muziek is des duivels.”
 ?? FOTO NIEUWSUUR ??
FOTO NIEUWSUUR
 ??  ?? Verschille­nde aanwezigen op de lezing van ex-rapper Abid Tounssi (op de inzet links) en prediker Ali Houri (inzet rechts) zaten gescheiden.
Verschille­nde aanwezigen op de lezing van ex-rapper Abid Tounssi (op de inzet links) en prediker Ali Houri (inzet rechts) zaten gescheiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium