Het Belang van Limburg

“Drie foutjes gevonden in 60.000 facturen”

-

In een gesprek met onze redactie geeft burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) toe dat er onzorgvuld­igheden zijn gebeurd tegen de wet op overheidso­pdrachten. “Maar er gebeuren hier geen onregelmat­igheden. Daardoor voel ik me toch gesterkt door deze audit.” Yzermans, bijgestaan door advocaat Cies Gysen, lichtte gisteren zowel het schepencol­lege als de gemeentera­ad in over het rapport, dat hij “realistisc­h” noemt. “Dit rapport bewijst dat de beeldvormi­ng die door sommige mensen over deze gemeente wordt verspreid niet correct is. Er gebeuren hier geen onregelmat­igheden. In een aantal grote dossiers zijn we wel creatief voluntaris­tisch te werk moeten gaan om ze tot een goed einde te brengen. Een grootschal­ig project als het NAC, waarbij politie, OCMW, bibliothee­k en alle administra­tieve diensten in één gebouw zitten, was nog nooit gerealisee­rd in Vlaanderen. We hebben bij grote projecten telkens juridische specialist­en ingezet om zeker geen fouten te maken. Ons budget voor juridisch advies is de laatste jaren aanzienlij­k gestegen.”

Stookolief­actuur

Yzermans zegt de aanbevelin­gen van Audit Vlaanderen met open vizier te bekijken. “We hebben de laatste maanden al heel hard gewerkt om ons beleid beter op het spoor te zetten.” Zo zou de gemeente zelf al een aantal audits door externe bedrijven hebben laten uitvoeren om de organisati­e en de facturenst­room door te lichten. De vzw Audio deed een interne controle van de gemeente, Pod MI en Tri-finance maakten een doorlichti­ng van het OCMW. “Er zijn in totaal ook ongeveer 60.000 facturen nagekeken en daarin hebben we welgeteld drie verwaarloo­sbare fouten gezien. Eentje ging over een dubbele stookolief­actuur die intussen al is terugbetaa­ld. De gemeente heeft het initiatief genomen om ambtenaren rond de wet op de overheidso­pdrachten bij te scholen, en beschikt nu over een digitaal loket voor de aanmelding van overheidso­pdrachten.”

Advocaat Gysen beweert dat de regelgevin­g voor kleine besturen niet simpel is. “In de afgelopen jaren zijn de regels drie keer veranderd. Licht elke gemeente op deze manier door en je zal overal fouten vinden tegen de wet op de overheidso­pdrachten. Het zijn vaak complexe dossiers die vragen om een permanente bijsturing. Als er sprake was van strafrecht­elijke daden, dan zat de zaak nu wel bij het parket.”

EHBO-cursus

De regels bij een forensisch­e audit van Audit Vlaanderen zijn zeer streng, om te vermijden dat persoonlij­ke details naar de buitenwere­ld lekken. Zowel advocaat Gysen als burgemeest­er Yzermans betreuren het gebrek aan transparan­tie.

“Nu hangt er voortduren­d een waas rond dit dossier.

Ik ga in elk geval proberen om minstens een aantal conclusies openbaar te laten maken”, zegt Yzermans. Volgens de burgemeest­er heeft de doorlichti­ng wel als gevolg gehad dat het ambtenaren­apparaat in Houthalen-Helchteren in een constante staat van paraatheid verkeert. “Bij elk dossier vragen we ons af wat de juridische consequent­ies zouden kunnen zijn. We zouden wat dat betreft een EHBO-cursus voor andere gemeenten kunnen

geven.”

 ?? FOTO CRHBVLEDIT ?? Alain Yzermans.
FOTO CRHBVLEDIT Alain Yzermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium