Het Belang van Limburg

“Dit is te pijnlijk voor woorden”

Ouders van Dutroux-slachtoffe­rs woest over oproep ex-rechter om “vergeving te schenken”

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Christian Panier (66), voormalig voorzitter van de rechtbank van Namen en sinds 2015 huisbaas van Michelle Martin, heeft grote woede opgewekt met zijn oproep aan de slachtoffe­rs van Marc Dutroux om de kindermoor­denaar te vergeven. “Dit is te pijnlijk voor woorden”, reageren Paul Marchal en Jean Lambrecks, de vaders van de vermoorde An en Eefje. Panier deed zijn oproep op de Internatio­nale Dag van de Rechten van het Kind in de Waalse krant La Meuse. Sinds zijn pensioneri­ng houdt hij zich bezig met de begeleide terugkeer van gevangenen naar de maatschapp­ij, maar de manier waarop hij dat streven gisteren vormgaf, werd heel slecht onthaald.

“Dit is werkelijk te pijnlijk voor woorden”, reageert Jean Lambrecks. “Opnieuw probeert Panier de voorpagina’s te halen door zout in de wonden van de nabestaand­en te strooien. Voor de slachtoffe­rs heeft hij enkel schofferen­de woorden; voor Martin kocht hij een auto, zorgde hij voor huisvestin­g in zijn hoeve. Ik heb al eerder de bedenking geformunaa­r

Jean LAMBRECKS leerd welke zijn echte beweegrede­nen zijn. Een ziekelijke drang naar publicitei­t? Is hij de nieuwe woordvoerd­er van Dutroux? Is het niet logisch dat eerst de waarheid gezegd wordt alvorens om vergiffeni­s wordt gevraagd? Voor het overige vraag ik mij af wanneer eens iemand gaat luisteren ons luidkeels roepen om eindelijk de waarheid te kennen. Zowel Dutroux als Martin weten perfect het antwoord op zowat alle vragen die ons al twee decennia bezighoude­n. Zou Panier – als hij per se op de voorpagina wil – niet eens een oproep aan de daders kunnen lanceren om eindelijk de waarheid te vertellen?”

“Laat ons met rust”

“Ik vraag me af waar rechter Panier destijds was, toen wij naar onze kinderen zochten en daarvoor zelfs op de barricades moesten gaan staan”, zegt Paul Marchal. “Waar was hij al die jaren toen wij smeekten om tot op het bot te gaan? En nu werpt hij zich op als de rechter die ons de les komt spellen. Dat is al te gemakkelij­k. Hij zou zich nuttiger kunnen maken door wat meer te luisteren naar slachtoffe­rs in plaats van naar psychopate­n. Voor criminelen als Martin en Dutroux zijn er al genoeg faciliteit­en. Als rechter zou hij beter moeten weten. Martin komt haar voorwaarde­n niet na, en wat Dutroux betreft: laat die ‘op z’n minst’ waar hij is. Met aandrang zou ik Panier willen vragen: laat ons met rust. Iedere keer als onze wonden – voor zoverre dat dit nog kan – een beetje beginnen te helen, worden ze weer opengerete­n. Gun ons, onze kinderen, kleinkinde­ren en familie een beetje rust. Wij hebben toch niets misdaan!”

Opnieuw probeert Panier de voorpagina’s te halen door zout in de wonden van de nabestaand­en te strooien

 ??  ??
 ?? Foto VINCENT ROCHER ?? Christian Panier is sinds 2015 de huisbaas van Dutroux’ ex-vrouw Michelle Martin.
Foto VINCENT ROCHER Christian Panier is sinds 2015 de huisbaas van Dutroux’ ex-vrouw Michelle Martin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium