Het Belang van Limburg

Zeven maanden zwanger? Slaap dan op je zij

-

Vrouwen die 28 weken of meer zwanger zijn, slapen het best op hun zij. Britse onderzoeke­rs concludere­n uit een grootschal­ige studie dat vrouwen die op hun rug slapen twee keer meer kans hebben op een doodgebore­n kindje. “Op je rug slapen kan de doorbloedi­ng inderdaad hinderen”, zegt gynaecolog­e Ellen Roets. “Maar de link met doodgeboor­te is te kort door de bocht.” Baby’tjes die dood worden geboren na 28 weken en dus na een voldragen zwangersch­ap: in Vlaanderen is de kans slechts 1 op 714, maar dat maakt de gebeurteni­s er niet minder tragisch op voor de mama’s en de papa’s die het overkomt. Vooral omdat de oorzaak van een doodgeboor­te vaak moeilijk te achterhale­n is.

Britse onderzoeke­rs zeggen nu in het gezaghebbe­nde British Journal of Obstetrics and Gynaecolog­y een mogelijke factor te hebben gevonden. Ze peilden bij meer dan duizend vrouwen in 41 Britse maternitei­ten naar hun slaapgewoo­ntes.

De conclusie? Bij vrouwen die na 28 weken zwangersch­ap op hun rug sliepen, was de kans op een doodgeboor­te 2,3 keer groter dan bij vrouwen die op hun zij sliepen. De studie suggereert dat 3,7 procent van alle doodgeboor­tes te wijten zou zijn aan de verkeerde slaapposit­ie.

De onderzoeke­rs raden hoogzwange­re vrouwen daarom aan om in te slapen op hun zij. Dat wil volgens professor Alexander Heazell van de universite­it van Manchester niet zeggen dat vrouwen die wakker worden op hun rug zich schuldig moeten voelen. “Je kan niets doen aan de positie waarin je wakker wordt, maar wel aan die waarin je gaat slapen”, zegt hij aan BBC. “Je brengt de meeste tijd door in de positie waarin je inslaapt, dus die is de belangrijk­ste.”

Ellen Roets, als gynaecolog­e aan het UZ Gent gespeciali­seerd in hoogrisico­zwangersch­appen, bevestigt dat zwangere vrouwen be- ter op hun zij slapen. “Als je lang op je rug ligt, kan het gewicht van de baarmoeder de doorbloedi­ng hinderen”, zegt ze. “Hoe groter het kindje, hoe groter de druk op de holle ader, de belangrijk­ste ader die het bloed terugbreng­t naar ons hart. Door die druk kan een kindje een trager hartritme hebben.”

Toch vindt Roets het te kort door de bocht om meteen de link te leggen met doodgeboor­te en heeft ze vragen bij de gebruikte methodes in de studie. “Het is niet omdat het hartje wat trager klopt dat dat meteen lijdt tot doodgeboor­te”, zegt ze. “Laten we vrouwen geen schuldgevo­el aanpraten. Het is niet de bedoeling dat aanstaande moeders geen oog meer dichtdoen.”

 ?? FOTO © LEV DOLGACHOV ??
FOTO © LEV DOLGACHOV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium