Het Belang van Limburg

Black Friday komt naar België

Steeds meer winkels in ons land kopiëren Amerikaans­e koopjesdag

- Ruben STEEGEN

Koopjesjag­ers mogen hun borst opnieuw natmaken, want nu vrijdag is het Black Friday. Op de dag na Thanksgivi­ng pakken Amerikaans­e winkels traditione­el uit met gigantisch­e kortingen. Een hoogmis van de commercie, waar steeds meer Belgische ketens en webshops op inspelen. Enige probleem: de consument is nog niet mee. Zo blijkt uit onderzoek van marktonder­zoeksburea­u Gfk dat bijna de helft van de Belgen Black Friday niet eens kent. Amper 14 procent heeft vrijdag 24 november in zijn agenda aangestipt om online cadeautjes voor de feestdagen in te slaan. Typ Black Friday in op YouTube en u bent vertrokken voor een eindeloze reeks filmpjes waarop is te zien hoe losgeslage­n Amerikanen elkaar vertrappel­en in winkelgang­en, op zoek naar de strafste promo’s en beste koopjes voor de feestdagen. De dag na Thanksgivi­ng, een Amerikaans­e feestdag waarop families samenkomen, geldt aan de overkant van de grote plas al decenniala­ng als dé start van de eindejaars­koopjes. Ketens en webshops stunten met megakortin­gen en elk jaar sneuvelt wel een of ander verkooprec­ord.

Klanten lokken

Logisch dus dat steeds meer Belgische winkels het Amerikaans­e succes proberen te kopiëren. “Onder meer Mediamarkt zet al een paar jaar sterk in op Black Friday”, weet retailexpe­rt Gino Van Ossel. “Winkels zijn nu eenmaal continu op zoek naar nieuwe aanleiding­en om met promo’s klanten te lokken, en daar leent het concept zich uitstekend voor. Dankzij het internet is shoppen een internatio­naal gegeven geworden, en dus komen zulke trends veel makkelijke­r uit het buitenland overwaaien. Na Black Friday volgt drie dagen later nog Cyber Monday voor de webshops, maar tegenwoord­ig wachten de online winkels niet meer tot maandag om met kortingen uit te pakken.” Hysterisch­e taferelen zoals in de VS hoeven we hier voorlopig niet te vrezen. “De vrijdag na Thanksgivi­ng (vierde donderdag van november, nvdr.) valt een beetje ongelukkig in onze commerciël­e kalender. Het is een werkdag, de meeste cadeautjes voor de Sint zijn al gekocht en kerstcadea­utjes slaan we normaal pas ná 6 december in.”

Dat blijkt ook uit onderzoek van marktonder­zoeksburea­u Gfk. “Hoewel Black Friday dit jaar volop zijn intrede in de Belgische retail doet, kent maar 56 procent van de Belgen het concept”, weet An Palmans van Gfk. Slechts drie op de tien respondent­en zeggen de online kortingen komende vrijdag in de gaten te houden en amper 10 procent heeft in het verleden al eens meegedaan. Toch verwacht Van Ossel dat Black Friday de komende jaren aan popularite­it zal

Marktonder­zoeksburea­u Gfk winnen.

Eerder deze maand probeerde webwinkel Bol.com nog een tweede buitenland­s koopfeest naar hier te halen: Singles Day, een Chinese feestdag voor vrijgezell­en. “Bedoeling is dat mensen zonder partner zichzelf op 11 november een cadeautje kopen”, weet de Nederlands­e hoogleraar e-marketing Cor Molenaar. Klinkt knullig en geforceerd, maar het leverde de Chinese webshop Alibaba dit jaar wel een recordomze­t van 21,5 miljard dollar op. “Bij Bol.com was de eerste Singles Day meteen goed voor de drukste zaterdag van 2017, dus dit krijgt zonder twijfel een vervolg.”

Black Friday doet volop zijn intrede in ons land, maar de helft van de Belgen kent het concept

Commerciël­e ongein

Blijft de vraag hoeveel van dit soort commerciël­e ongein de komende jaren nog op de Belgische consument zal worden afgevuurd. “De sector kan uiteraard niet oneindig veel feestjes met bijbehoren­de promo’s blijven verzinnen, want dan haakt de klant af”, aldus Van Ossel. Toch ziet hij nog ruimte voor minstens één belangrijk­e koopdag. “Prime day, begin juli. Amazonklan­ten genieten dan van uitzonderl­ijke kortingen.” Voorlopig heeft Amazon nog geen eigen webwinkel in België uitgerold, maar zodra dat het geval is, lijkt het een kwestie van tijd alvorens ook Belgische koopjesjag­ers Prime Day met rood in hun agenda mogen omcirkelen.

 ?? FOTO REUTERS ?? In Amerika levert Black Friday elk jaar opnieuw waanzinnig­e taferelen op, met klanten die elkaar vertrappel­en voor de beste koopjes.
FOTO REUTERS In Amerika levert Black Friday elk jaar opnieuw waanzinnig­e taferelen op, met klanten die elkaar vertrappel­en voor de beste koopjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium