Het Belang van Limburg

Elke dag veertig meldingen van psychisch partnergew­eld

-

15.802 keer. Zo vaak registreer­de de politie vorig jaar emotioneel misbruik. Van mensen die op dat moment gemiddeld al twee jaar vastzitten in een manipulati­eve relatie. Met een nieuwe campagne vraagt de vzw Zijn aandacht voor dat onzichtbar­e geweld. Broodnodig, zeggen slachtoffe­rs. “Op het einde wist ik niet eens meer wie ik was.” “Hij koos welke kleren ik mocht aandoen. Wat ik at. Waar we naar keken. Wie ik mocht zien. Toen ik uiteindeli­jk de kracht had om te vertrekken, wist ik niet eens meer wat ik zelf graag deed.” Ann* (43) verloor een groot stuk van zichzelf toen ze enkele jaren geleden dacht de liefde gevonden te hebben. Een half jaar was hij charmant, tot een banale ruzie over hoe de handdoeken geplooid waren, leidde tot een eerste woedeuitba­rsting. Er zouden er nog veel volgen. “Het gebeurde langzaamaa­n. Eer ik doorhad wat er aan de hand was, was ik zwanger en was het te laat. Mijn zelfvertro­uwen viel helemaal weg.”

Het verhaal van Ann is schrijnend. Hoe ze stukje bij beetje helemaal in de greep geraakte van een man die al haar computerve­rkeer kon volgen en elk berichtje las. Die ook van de kinderen niets kon verdragen en haar weghield bij vrienden en familie.

Topje van de ijsberg

Maar het verhaal staat verre van alleen, en zowel mannen als vrouwen zullen zich er in herkennen. In 2016 registreer­de de politie 15.802 voorvallen van deze psychische vorm van partnergew­eld. Maar ook in de meeste van de ongeveer 20.500 meldingen van fysiek partnergew­eld, is emotioneel misbruik een belangrijk­e factor. De cijfers zijn dan ook nog eens het topje van de ijsberg. Uit eerder onderzoek blijkt dat in ons lands slechts 3,3 procent van de slachtoffe­rs aangifte doet. En dan pas na gemiddeld 35 incidenten. Voor emotioneel misbruik, waarvoor de bewijzen nog moeilijker te verzamelen zijn, is die stap dikwijls nog groter. “Voor veel slachtoffe­rs zijn die psychische wonden nochtans de ergste”, zegt Mieke De Schepper van de vzw Zijn. Het onzichtbaa­r geweld heeft vele vormen. Met de campagne #VertederdV­ernederd wil de vzw mensen helpen om het gedrag sneller te herkennen, zowel in hun eigen relatie als bij anderen. In het campagnefi­lmpje hemelt een jonge vrouw – vertolkt door actrice Tine Van den Wyngaert – tegenover een vriendin haar relatie op, terwijl in de ondertitel­s te lezen valt wat er écht aan de hand is. De vier kenmerken van misbruik komen aan bod: kleineren, de partner isoleren, constant controlere­n wat je partner doet en dreigen. “Vaak klopt het ook dat er iets mis als mensen alleen zo overdreven positief praten over hun relatie”, zegt De Schepper. “Dan kun je proberen een gesprek aan te gaan. Dat lukt het best door over je eigen relatie te vertellen, in plaats van te vragen naar wat er fout gaat in hun relatie.”

(* Ann is een schuilnaam)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium