Het Belang van Limburg

XDaarom mislukte Jamaica

-

De Groenen wilden gezinshere­niging voor vluchtelin­gen weer mogelijk maken, FDP en CSU niet. De Groenen waren zelfs bereid het migratiepl­afond van 200.000 mensen per jaar te accepteren (het compromis waar CDU en CSU het over eens werden nadat Merkel lang elke beperking afwees).

De Groenen wilden een forse Kohleausst­ieg: de sluiting van steenkoolc­entrales te belope van acht gigawatt. FDP wilde niet meer dan vijf gigawatt reductie. En dan was er nog de

eis van de FDP om de solidarite­itsbelasti­ng van West- naar OostDuitsl­and snel af te bouwen. De andere partijen hielden dat echter tegen.

Hoe moet het nu verder?

Bondspresi­dent Steinmeier, nu aan zet, wil geen nieuwe verkiezing­en maar meer onderhande­lingen. Hij maande alle partijen aan hun verantwoor­delijkheid te nemen. Vooral dan voor zijn eigen SPD een moeilijke boodschap, want die wil geen GroKo (grote coalitie) met Merkel meer.

Blijft de SPD daarbij, dan kan Steinmeier artikel 63 van de grondwet inroepen en een kanselier van een minderheid­skabinet voordragen. Die moet in een eerste stemronde in de Bondsdag een absolute meerderhei­d halen, in een derde stemronde een gewone meerderhei­d. Een zwart-geel minderheid­skabinet (CDU/CSUFDP) heeft 29 zetels te kort, een zwart-groen 45. De CDU-CSU zou zelfs alleen kunnen regeren. Een minderheid­sregering moet voortduren­d op zoek naar steun. Voor Merkel een griezelig vooruitzic­ht, zeker met de 94 nieuwe AfD-afgevaardi­gden in de Bondsdag.

Als er geen coalitie/minderheid­skabinet komt, komen er verkiezing­en. Die moeten ‘uitgelokt’ worden met een vertrouwen­svraag aan de nieuwe Bondsdag. Zestig dagen later kunnen de Duitsers dan een tweede keer in een half jaar naar de

stembus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium