Het Belang van Limburg

Fabriek van de toekomst

Flanders Make stelt mobiel maaklabo voor

- Dominiek CLAES

Hoe is het om op de vloer samen te werken met een robot? Of hoe kan virtual reality mij helpen om efficiënte­r mijn job te doen? Op deze en veel meer vragen kunnen medewerker­s uit de maakindust­rie een antwoord krijgen in het Make Lab, de mobiele fabriek van de toekomst van Flanders Make. Grote en kleinere bedrijven kunnen er laten testen of deze nieuwe technologi­eën voor hun productiep­roces van dienst kunnen zijn. Flanders Make, de onderzoeks­instelling voor de Vlaamse maakindust­rie in Lommel, kondigde goed een half jaar geleden al aan dat er in het kader van het SALK 5,2 miljoen euro gestopt zou worden in nieuwe testruimte­s in Lommel. Eentje daarvan is nu klaar: het Make Lab. Het is een mobiel onderzoeks­laboratori­um waar bedrijven en hun medewerker­s kunnen proeven van nieuwe technologi­eën en van de samenwerki­ng tussen mens en robot, en van de mogelijkhe­den van virtual (VR) en augmented reality (AR) om het werk efficiënte­r en makkelijke­r te verrichten.

“Met het Make Lab brengen wij een mobiel labo en proeftuin met de nieuwste productiet­echnieken letterlijk tot op de werkvloer van onze bedrijven”, zegt CEO Dirk Torfs van Flanders Make. “Ook de medewerker­s of operatoren, die straks met deze technologi­eën aan de slag zullen gaan, kunnen er al van proeven en ontdekken wat dat allemaal voor hun job betekent. Maar ook de bedrijven zelf, groot en klein, kunnen er terecht. Vooraleer zij gaan investeren in robots of VR, kunnen ze in dit lab al nagaan of dat voor hen economisch en technisch haalbaar is. Op die manier hebben ze een stapje voor”, zegt Torfs.

Maakindust­rie

Waarom getroost Flanders Make zich al deze moeite? “Omdat de maakindust­rie de basis is van onze welvaart”, zegt Torfs. “Op dit moment is de maakindust­rie goed voor 14 procent van het bbp. Idealiter zou dat 20 procent moeten zijn. Als we onze welvaart op hoog peil willen houden, moeten we ervoor zorgen dat we lokaal produceren. Of anders gezegd, dat we de productie uit China terug naar hier halen. Dat kunnen we enkel doen door de meest geavanceer­de technologi­e te gebruiken. Zo komen we tot slimme productie, op maat van de klant, gepersonal­iseerd en via het internet verbonden met de buitenwere­ld. De mensen zijn het onderhand gewoon dat morgen wordt geleverd wat ze vandaag bestellen. Met deze technologi­eën kan het.”

Samenwerki­ng

Verschille­nde grote en minder grote bedrijven in de maakindust­rie werken samen in dit open project, zoals Atlas Copco, Kuka Robots, ABB, Microsoft en Niko. Zij stellen hun kennis en knowhow ter beschikkin­g van andere maakbedrij­ven en hun medewerker­s. Om dat allemaal gefinancie­rd te krijgen, kan Flanders Make een beroep doen op de Europese middelen (EFRO) die aan het SALK zijn toegekend. Voor het Make Lab is zo’n 1,7 miljoen euro uitgetrokk­en.

Het mobiele labo begint nu aan een tour door Vlaanderen, en zal om te beginnen vandaag te bewonderen zijn op het symposium voor maakindust­rie dat Flanders Make in Antwerpen (Kinepolis) organiseer­t.

flandersma­ke.be

 ?? FOTO HBVL ?? Projectlei­der Georges Verpoorten in het Make Lab. Bedrijven -groot en klein- kunnen hier nagaan of robots en virtual reality voor hen economisch en technisch haalbaar zijn.
FOTO HBVL Projectlei­der Georges Verpoorten in het Make Lab. Bedrijven -groot en klein- kunnen hier nagaan of robots en virtual reality voor hen economisch en technisch haalbaar zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium