Het Belang van Limburg

Folders tegen PKK in duizenden brievenbus­sen

Politie geeft twee Duitse Turken pv voor ‘verdachte handelinge­n’

- Geert HOUBEN/Dirk JACOBS

Dit weekend zaten in duizenden brievenbus­sen in Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven folders waarin onder meer de Koerdische PKK afgeschild­erd wordt als terreurorg­anisatie. In Zonhoven belde een ongeruste inwoner de politie. Die kon in de Kludweg twee Duitse Turken vatten die de folders aan het posten waren. “Onze mensen hebben een pv opgemaakt wegens verdachte handelinge­n”, zegt Dorien Baens van de politie LRH. “Op de folders stond nergens wie de verantwoor­delijke uitgever was.” In de folders, opgesteld in het Nederlands, wordt gesteld dat de PKK niet het Koerdische volk vertegenwo­ordigt, maar dat het een Marxistisc­he, Leninistis­che en Stalinisti­sche terreurorg­anisatie is. Nog volgens de folder zijn de PKK, PYD en YPG en een reeks andere groepen aan mekaar gekoppeld en worden ze geleid vanuit het Turkse Kandil, van waar ze proberen een communisti­sch regime te installere­n in het MiddenOost­en. In de folder staan ook foto’s waarop PKK’ers telkens worden afgebeeld met maskers en wapens. Op twee beelden is Abdullah

Dirk ROCHTUS Turkijespe­cialist Öcalan afgebeeld, een leider van de PKK.

Sociale media

Maar waarom wil men precies, in een compleet Nederlands­talige folder, die boodschap in deze regio verspreide­n? “Geen idee. Het is zeker niet iets wat in deze vorm geregeld gebeurt. Bij mijn weten is het zelfs de eerste keer”, zegt Turkijespe­cialist Dirk Rochtus, die Internatio­nale Politiek en Duitse Geschieden­is doceert aan de KULeuven. “Normaal bedienen dit soort actievoerd­ers zich bijna uitsluiten­d van de sociale media. Facebook, Twitter, dat soort kanalen zijn heilig voor hen. Misschien gaan ze ervan uit dat niet iedereen over internet beschikt en willen ze met een krachtige boodschap op papier anderen ook bereiken? In elk geval is het al helemaal vreemd dat deze folder dan ook nog eens in het Nederlands is opgesteld.”

Erdogan

“Dat dit vanuit Duitsland gebeurt en gedragen wordt, hoeft minder te verbazen. Er is daar gewoon meer geld bij de Turken en ze zijn er ook beter en sneller georganise­erd om dit soort dingen tot een goed einde te brengen. Ik vermoed dat ze vooral de PKK als gevaarlijk­e organisati­e willen afschilder­en omdat de mensen hier uiteindeli­jk niet zoveel van het hele Turkse bestel afweten. Bovendien is Erdogan de jongste tijd niet altijd in een positief daglicht afgeschild­erd en willen sommigen dat proberen recht te zetten. Speculatie­f zou ik durven zeggen dat het misschien ook in de richting van de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 moet worden gezien. En willen ze op deze manier voorkomen dat er te

Misschien willen ze op deze manier voorkomen dat er te veel Turken gelinkt aan de PKK verkozen geraken in de Belgische gemeentera­den?

veel Turken die gelinkt worden aan de PKK verkozen geraken in de Belgische gemeentera­den. Dan hebben sommigen met Zuhal Demir in Genk al een bepaald doelwit voor ogen. Maar nog eens, dit is pure speculatie. Want ik begrijp dat er in Genk geen folders bedeeld werden. Hoe dan ook, het blijft een vreemd en vooral nieuw fenomeen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Deze Deze folder folder stak stak afgelopen afgelopen weekend in duizenden brievenbus­sen in Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven. “Geen idee waarom dit net in deze regio gebeurt”, zegt Turkijespe­cialist Dirk Rochtus.
FOTO HBVL Deze Deze folder folder stak stak afgelopen afgelopen weekend in duizenden brievenbus­sen in Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven. “Geen idee waarom dit net in deze regio gebeurt”, zegt Turkijespe­cialist Dirk Rochtus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium