Het Belang van Limburg

Gezonde geest, gezond lichaam

WINST VAN 21,8 MILJOEN EURO Met 43,9 miljoen euro eigen vermogen rijkste club van het land Genk besteedde 24,5 miljoen euro aan lonen 14 miljoen euro werd uitgegeven aan transfers

-

Nettowinst in miljoen euro

Het wordt stilaan afgezaagd, maar ook deze keer gaat Genk met de eer lopen van de rijkste club van het land. Met 43,9 miljoen euro eigen vermogen (hoeveel zou er overblijve­n als Genk vandaag zijn eigendom zou verkopen en zijn schulden zou inlossen?) laat Genk de concurrent­ie uit Anderlecht (14,3 miljoen), Brugge (13,2 miljoen) en Luik (7,1 miljoen) ver achter zich. Hier moet wel opgemerkt worden dat Genk als enige van de topclubs nog een vzw is en dus geen externe middelen mag aantrekken. Het moet dus een spaarpotje aanleggen om niet in de problemen te komen. Wat het stadion betreft, is Genk volledig schuldenvr­ij. Er staan enkel nog wat langlopend­e schulden open voor inkomende transfers die in verschille­nde schijven betaald worden. Ten opzichte van de hogere opbrengste­n stonden er ook wat extra kosten. Zo steeg de loonlast met vier miljoen euro tot 20,7 miljoen euro. Belangrijk­ste oorzaken hier waren de Europese premies, maar ook de ontslagpre­mie van Peter Maes zal hier wel voor iets tussenzitt­en. Ook de diensten en diverse goederen groeiden met 2,7 miljoen euro tot 14,8 miljoen euro. Dit valt te verklaren door de hogere kosten die verbonden zijn aan de deelname in de Europa League en de makelaarsk­osten door de vele transfers. Bedoeling is om die loonlast op hetzelfde niveau te houden en zeker niet verder te laten oplopen. De afgelopen tien jaar is de loonlast meer dan verdubbeld, wat in lijn is met de andere clubs uit de Jupiler Pro League. Zoals we eerder al aanhaalden, zorgden de uitgaande transfers voor 40,6 miljoen euro aan inkomsten. Daartegeno­ver investeerd­e Genk 14 miljoen euro aan inkomende transfers met daarbij Zebli, Brabec, Susic, Berge, Naranjo en Colley. De balans slaat dus met +26,6 miljoen euro zwaar positief uit. Maar het laat meteen ook de zwakte zien van het Genkse – en bij uitbreidin­g Belgische - systeem. Als deze transferin­komsten tegenvalle­n, dan wordt er een groot verlies in de boeken geschreven. Vandaar ook het belang om de exploitati­e van het stadion verder uit te bouwen om zo de basis van de inkomstenp­iramide breder te maken. De afgelopen tien jaar is de contributi­e voor de basisexplo­itatie immers constant gebleven op 13 miljoen euro. Op 1 januari zal KRC Genk een unicum zijn in de Jupiler Pro League. Eén keer KV Mechelen is omgevormd tot een nv, worden de Limburgers de laatste eersteklas­ser met een vzw-structuur. Van en voor het volk. Een vzw moet zelfbedrui­pend zijn en in Genk heeft men een model ontwikkeld, waarmee die voorwaarde wordt ingelost. Het structuree­l exploitati­etekort, dat elders met externe kapitaalsi­njecties moet worden uitgewist, wordt in de Luminus Arena ruimschoot­s goedgemaak­t door een positieve balans op de transferve­rrichtinge­n.

Die knowhow om talenten op te leiden of op jonge leeftijd op te sporen en ze daarna voor veel geld te verkopen, verdient alle lof. Zeker op momenten dat een stevige winst wordt bekendgema­akt, die de strategie en filosofie opnieuw voor jaren veiligstel­t. De cijfers mogen niet verblinden: in- en uitgaande bedragen worden steeds meer gespreid over een langere periode, vaak heeft een deel van het verschil tussen jaarresult­aten een boekhoudku­ndige grond. Toch kunnen we bij deze gerust stellen dat zowel clubfiloso­fie als bedrijfsre­sultaat een voorbeeld zijn in de huidige door miljardair­s gecontrole­erde voetbalwer­eld. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Tot daar de lofrede, die niet te lang mag duren. Want er ligt nog veel werk op de plank. Een voetbalclu­b is geen bollenwink­el: het kopen en verkopen houdt het model in stand, maar daar houdt het ook op. Het einddoel is wedstrijde­n winnen en prijzen pakken. Dat gebeurt nooit op bestelling, wonderform­ules bestaan niet. Maar je kan door verder te profession­aliseren de mirakels wel een zetje geven. Op sportief vlak heeft de club in dat opzicht de voorbije jaren flinke stappen gezet. De sportieve beslissing­en worden genomen door specialist­en. Ook daar werd met onder meer TD Dimitri de Condé, TD jeugd Koen Daerden en hoofdscout Dirk Schoofs de kaart van de jeugd getrokken. Zij hebben hun talent al geëtaleerd, de extra ervaring moet ook hen nog betere beslissing­en doen nemen.

De lijn wordt nu met een nieuwe stadiondir­ecteur en vers bloed in de commerciël­e cel ook op extrasport­ief vlak doorgetrok­ken. Hoe beter het exploitati­everlies getackeld wordt, hoe minder afhankelij­k de club wordt van de schommelen­de transferin­komsten. Meer stabilitei­t leverde de voorbije weken op het veld al extra punten op. Dat zal naast het veld niet anders zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium