Het Belang van Limburg

STOUTSTE VERWACHTIN­GEN OV

-

De motor van STVV sputtert de laatste weken, maar met de vierde plaats overtreffe­n de Kanaries nog altijd veruit de stoutste verwachtin­gen. De gedoodverf­de degradatie­kandidaat is een outsider voor deelname aan play-off 1. Straf. Zeker als je rekening houdt met de blessurego­lf, die vooral de voorhoede teisterde en nog teistert. Tussen nu en Nieuwjaar wordt beslist of STVV bovenaan een blijver wordt.

TRANSFERS

Continuïte­it in het transferbe­leid is bij STVV al jaren niet meer aan de orde. Naar goede gewoonte is Stayen in de zomer een duiventil. Deze keer dreigde zelfs een complete leegloop. Met Gerkens, Peeters en de Brugse huurlingen vlogen bijna alle smaakmaker­s uit. Aan inkomstenz­ijde leek de kwantiteit te primeren op de kwaliteit. Een stelletje Grieken, een paar jongens van circuitclu­b

TOPAANKOPE­N VALLEN TEGEN, MORIOKA SENSATIE

Daar waar iedereen vooraf dacht dat Anderlecht en Standard met aanwinsten als Sven Kums en Sébastien Pocognoli goede zaken hadden gedaan, vallen die gevestigde namen voorlopig tegen. Vooral de Gentse recordaank­oop Franko Andrijasev­ic viel zwaar door de mand. Neen, onder de beste aanwinsten van de competitie noteren we spelers als Bandé (KV Mechelen), Gerkens (Anderlecht) en Govea (Moeskroen). Maar de sensatie van de heenronde was ongetwijfe­ld de Japanner Ryota Morioka (27). Met zeven goals en acht assists was zijn rendement bijzonder hoog. De middenveld­er Charlton, de aan lager wal geraakte Legear, de fans wanhoopten. Ten onrechte, blijkt nu. Legear is een absolute meerwaarde en loopt perfect in het gareel, het Griekse triumviraa­t past in de clubfiloso­fie en Teixeira is een rots in de branding. Het gevoel is ook dat ze op Stayen de beste Botaka en Asamoah nog niet hebben gezien. Gueye werd helaas geremd door blessures. Enkel Acolatse zakt door het ijs. van Waasland-Beveren werd voor amper 275.000 euro bij het Poolse Slask Wroclaw weggehaald. Vandaag wordt zijn transferwa­arde op 2,5 miljoen euro geschat.

HELFT CLUBS WISSELDE VAN TRAINER

Liefst acht clubs - STVV, Lokeren, Anderlecht, Oostende, Gent, KV Mechelen, Eupen en Kortrijk - zeiden vaarwel tegen hun coach. Dat is nu al één ontslag meer dan vorig jaar in een volledig seizoen.

ATTRACTIVI­TEIT

STVV sloeg zich met verve door een loodzware competitie­start. Met aantrekkel­ijk voetbal. Door het wegvallen van én Gueye én Vetokele én Ceballos moest nadien op een meer realistisc­he spelwijze worden overgescha­keld. Dat ging niet vanzelf. Maar een echte inzinking kwam er niet. De 1-0-thuisoverw­inningen tegen Oostende en Moeskroen maakten duidelijk dat ook die metamorfos­e geslaagd was. De laatste weken lijken het wegvallen van sterkhoude­r Kotysch en de vermoeidhe­id bij onder meer Kitsiou, Charisis en youngster De Sart hun tol te eisen. Bovendien is iets meer

UEn eveneens één meer dan in Griekenlan­d en Turkije, landen met een kwalijke reputatie op dat vlak. Ook in 1B werden al vijf trainers op straat gezet. Wat opvalt: met name de jonge trainers doen het nu goed. Denk maar aan Jonas De Roeck bij STVV, Ivan Leko bij Club Brugge en Philippe Clement bij WaaslandBe­veren. scherpte vereist tegen de mindere goden.

SUPPORTERS

STVV is natuurlijk geen unicum in het Belgisch voetballan­dschap. Maar dat maakt de terugloop op het vlak van publieke belangstel­ling niet minder verontrust­end. Zelfs de uitstekend­e resultaten in eigen huis, 19 op 24, hebben amper voor een lichte opflakkeri­ng gezorgd. Een eventueel ticket voor play-off 1 zou voor een boost kunnen zorgen. Intussen geven we de nieuwe Japanse bazen deze boodschap mee: communicee­r goed, maak duidelijk dat het jullie menens is om niet te raken aan de

TOPCLUBS STELLEN TELEUR

Over het algemeen beleefde de voetballie­fhebber maar weinig plezier in de heenronde. De rampzalige Europese zomer, waarin geen enkele Belgische club door de voorronde geraakte, zette de toon. Uiteraard waren er lichtpuntj­es. Waasland-Beveren dat vriend en vijand verraste, Moeskroen dat in de eerste weken sterk acteerde en (de beleving bij) Antwerp. Op Club Brugge na stelden de topclubs stuk voor stuk teleur. Genk en Standard bleven als enige PO1-kandidaten koel onder hun slechte start en ontsloegen hun trainers niet. Bij Gent liep het mis door een slecht aankoopbel­eid en begon Vanhaezebr­ouck eigenheid van de club. En toon in de wintermerc­ato de uitgesprok­en ambities.

TRAINERS

Het onverwacht­e vertrek van Ivan Leko zadelde STVV op met een kater. Zijn opvolger, Bartolomé Tintin Marquez, bleek een miscast. Met Jonas De Roeck werd gekozen voor een jonge wolf, in de traditie van Ferrera en Leko. Weer lijkt het een voltreffer te zullen worden. De 37-jarige Antwerpena­ar straalt rust en sereniteit uit, is tactisch beslagen, ambitieus en een goeie people manager. Jongens die minder speelkanse­n krijgen, kunnen re- aan zijn seizoen te veel. Ook Anderlecht slaagde er niet in regelmaat in het spel te krijgen. Voor heel wat topclubs wordt het nog een hels karwei om een plaats in play-off 1 af te dwingen.

STANDARD MINST SCORENDE PLOEG

Gemiddeld vallen er 2,93 goals per wedstrijd in onze competitie, dat is niet zo slecht. We staan daarmee op de tiende plaats in Europa, na competitie­s als de Turkse, de Nederlands­e en nummer één Estland (3,66 goals per match). Nog een opvallende constateri­ng: met vijftien goals in evenveel matchen is Standard de minst productiev­e ploeg in eerste klasse. Club Brugge heeft met 33

 ??  ??
 ??  ?? STVV ontsloeg Marquez al na speeldag twee.
STVV ontsloeg Marquez al na speeldag twee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium