Het Belang van Limburg

Al drie jaar zonder g

PAARS-WIT HEEFT ALS ENIGE VAN ALLE 32 PLOEGEN NOG NIET GESCOORD

- Guillaume MAEBE/jürgen GERIL

Feit: in de Champions League valt er bij elke match om de 27 minuten een doelpunt. Nog een feit: Anderlecht trekt die statistiek hé-le-maal naar beneden. Paars-wit is de enige ploeg die na vier speeldagen de netten nog niet kon vinden. Het wacht nu al drie jaar – sinds de vorige campagne – op een treffer op het hoogste Europese toneel. “Onze eer: die staat tegen Bayern München op het spel”, klinkt het. De eer, maar ook nog zoveel meer dan dat. België moet stilaan oppassen. Niet alleen bengelt ons land dit seizoen door de barslechte resultaten aan de Europese staart van behaalde coëfficiën­tpunten – het machtige Liechtenst­ein zitten we wel op de hielen –, België dreigt stilaan ook het lachertje van de Champions League te worden. Club Brugge beëindigde de groepsfase vorig jaar met nul punten en slechts twee gescoorde doelpunten, enkel Dinamo Zagreb deed slechter. Anderlecht doet zowaar nog minder goed: nul punten na vier speeldagen. Maar ook: nul doelpunten. Als enige van de 32 clubs in de groepsfase.

Mitrovic achterna

Pijnlijk, dat beseft ook Uros Spajic. “Onze eer staat op het spel: we beseffen dat we er iets van moeten maken.” Rekordmeis­ter of niet. “Als je nog niet gescoord hebt, kijkt heel Europa naar je. Alle ogen staan op jou gericht.” Drie jaar is het ondertusse­n al geleden dat Anderlecht nog eens kon scoren in de Champions League: Aleksandar Mitrovic zorgde in december 2014 voor een late gelijkmake­r bij Borussia Dortmund: goed voor een 1-1-gelijkspel. In een niet onaardige groep met ook nog Arsenal en Galatasara­y scoorde Anderlecht toen acht keer, slechts één keer wist het in een groepsmatc­h niet te scoren.

De oorzaken voor het gebrek aan doeltreffe­ndheid zijn duidelijk, zo vindt ex-Rode Duivel Jan Ceulemans. “Ploegen als Paris Saint-Germain en Bayern München zijn twee, drie klassen beter: dat ziet iedereen. Maar daarnaast heb je ook gewoon het feit dat hun eerste spits Lukasz Teodorczyk het gewoon moeilijk heeft.” Zeer moeilijk, zeg maar. De Pool wacht alweer bijna anderhalve maand op een nieuwe treffer van enig belang. “En dan is het ook zo dat er dit seizoen al veel veranderin­g was bij Anderlecht”, vindt Ceulemans.

Of hoe Spajic het omschrijft: “Het is belangrijk dat we nu met een vast systeem gaan spelen.” Anderlecht werkte zijn vier groepsmatc­hen af met maar liefst drie verschille­nde hoofdcoach­es: René Weiler, Nicolas Frutos en Hein Vanhaezebr­ouck. Niet echt bevorderli­jk voor de cohesie. En dat zie je ook in de competitie. Met amper 22 doelpunten in vijftien matchen doet Anderlecht een pak slechter dan leider Club Brugge (33 goals). Het in het verleden vlot scorende Anderlecht doet dit seizoen maar even goed als Moeskroen of Antwerp. Nummer laatst Eupen doet met 23 doelpunten zelfs beter. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Izquierdo achterna

Maar waarom is het zo belangrijk? Waarom is het eervoller om thuis tegen PSG niet met 0-4, maar wel met 1-4 te verliezen? Met dat goaltje red je toch je ‘eer’ niet, zoals Spajic het omschreef.

“Als je nul op achttien pakt, dan heeft zo’n doelpunt niet zo’n groot effect”, vindt Ceulemans. “Al moet die nul natuurlijk wel van het bord, dat staat absoluut niet.” De gewezen recordinte­rnational ziet veel meer gevolgen op het individuel­e vlak: voor de spelers dus. Denk maar aan wat José Izquierdo vorig seizoen overkwam. Een heerlijke knal die het al uitgeschak­elde Club Brugge op 2-1 zette op bezoek bij Leicester. De Colombiaan vierde alsof hij de winnende treffer in de WK-finale had gescoord, ’s anderendaa­gs stonden de kranten vol over hoe dat doelpunt – voor de ogen van het rijke Engeland – Club Brugge weer enkele miljoenen meer had opgeleverd. Dat allemaal na een nieuwe verliespar­tij. “Denk je dat men in Europa Teodorczyk goed kent?”, stelt Ceulemans de vraag. “Als hij nu iets laat zien in Europa, gaat zijn waarde direct de hoogte in. Of wat zou een goal op het mentale vlak wel niet betekenen voor hem? Je kunt tegen Bayern makkelijk met enkele doelpunten verschil verliezen, maar als je als spits kunt scoren, ben jij wel die speler die erin geslaagd is te scoren tegen hét grote Bayern. Dan ga je nadien haast automatisc­h beter voetballen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium