Het Belang van Limburg

“Hij hoort bij de betere verdediger­s van België”

-

De reguliere competitie is halfweg en Club Brugge voert de rangschikk­ing aan. De enige speler die nog geen seconde miste bij de lijstaanvo­erder is… Brandon Mechele, een jaar geleden nog op een dood spoor en dan maar uitgeleend aan STVV. Niet iedereen is verrast over de comeback van ‘Robocop’. Zelfs intern bij Club Brugge worden wenkbrauwe­n gefronst. Verdediger Brandon Mechele, nog geen seconde gemist, hoe kan dat? “Hij is afgerekend op die wedstrijd tegen Leicester, waarin hij door de mand viel”, zegt ex-verdediger Eric Van Meir. Mechele, een jaar geleden onderaan de pikorde van Michel Preud’homme, maakte vervolgens nog een owngoal tegen Kopenhagen. Twee wedstrijde­n, twee keer een rampscenar­io. Meer speelde hij niet voor Club vorig seizoen. Waarna een verhuur aan STVV volgde. Peter Delorge noemde hem “een onmiddelli­jke meerwaarde die met zijn vak bezig is”. Patrick Van Kets, toen assistent-trainer, windt er helemaal geen doekjes om. “Zonder Mechele, Bolingoli, en Vetokele te halen in de winter was STVV gezakt. Mechele gaf onze verdedigin­g weer zekerheid. Hij is sterk in de duels en weet perfect wat hij kan en niet. En hij heeft een goeie pass.”

Nochtans is dat wat hem zijn plaats bij Club Brugge kostte: een gebrek aan uitvoetbal­lend vermogen. Van Kets kent de oorzaak: “Brandon is een jongen die vertrouwen nodig heeft. Bij STVV heeft hij dat opnieuw kunnen opbouwen. In die zes maanden zag je hem groeien.”

Zonder Mechele, Bolingoli, en Vetokele te halen in de winter was STVV gezakt

Later rijp

Toen de uitleenbeu­rt afliep, wilde STVV hem houden en klopten andere eersteklas­sers aan de deur. Maar Robocop, zijn koosnaampj­e wegens zijn machinale arbeid op

Patrick VAN KETS training, wilde nog een keer zijn kans wagen bij Club. Zeker met Ivan Leko, zijn trainer op Stayen. “Hij wist wat Leko verlangt in een driemansde­fensie. In zekere zin heeft hij voorsprong op de andere spelers. Club heeft Decarli nog aangetrokk­en, maar Mechele blijft toch in de ploeg. Dat is veelzeggen­d, ook al staat hij centraal. Wellicht ook omdat Poulain en Denswil beter zijn in de opbouw. Maar tegelijk is het een bewijs dat niet elke speler al heel jong klaar is. Sommige spelers doen er gewoon wat langer over.”

Van Kets is niet verrast dat een verhuurde speler uitzonderl­ijk toch zijn plek weer weet te claimen. “Ik had het in juni al voorspeld aan Vincent Mannaert. Als je het hebt over de betere verdediger­s in België, reken Mechele daar dan maar bij.”

De vergelijki­ng met Olivier Deschacht vindt Van Kets niet zo gek. “Dat is ook een speler die in het begin van het seizoen misschien niet in de ploeg stond, maar op het einde altijd. Mechele is ook zo. Hij is zeker in staat om een mooie carrière te maken bij Club Brugge. Hij verdient dat ook.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Brandon Mechele is onmisbaar in de driemansde­fensie van Ivan Leko.
FOTO ISOSPORT Brandon Mechele is onmisbaar in de driemansde­fensie van Ivan Leko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium