Het Belang van Limburg

“Het is goed geweest”

Dressuuram­azone Antonia Arl hangt de laarzen aan de haak

- Jean HENDRIX/Pieter VANLOMMEL

Terwijl de jumpingjeu­gd druk in de weer was in het Opglabbeek­se Sentower Park, besloot dressuuram­azone Antonia Arl uit Lanaken om de paardenspo­rt vaarwel te zeggen. De 17-jarige Belgische, met een Nederlands­e moeder en een Duitse vader, wil eerst haar studies afmaken. Maar zoekt ook naar andere uitdaginge­n. “Ik besef dat ik iets anders nodig heb. Wat, dat ga ik nu uitzoeken.” In 2012 begon Antonia Arl bij de pony’s, waarmee ze haar zus Lavinia achterna ging. Antonia wou en zou het gaan maken in de dressuursp­ort. Haar vader was immers handelaar in dressuurpa­arden. Ze won meteen brons op het BK voor pony’s en op haar dertiende werd de Lanakense Belgisch kampioene dressuur bij de pony’s. Ze volgde daarmee haar zus Lavinia op. Die werd in 2013 immers Belgisch kampioene. “Het was in 2014 meteen een fantastisc­h einde van een prachtig seizoen”, blikt de jongste dochter van Yvette Sanders en Joachim Arl na. “Ik was apetrots op mijn pony Epiascer. Ik ben ook mijn trainster van toen Carmen De Bondt heel dankbaar. Onze paarden vertoefden niet aan huis. Die stonden destijds bij haar in Aarschot. Mijn mama moest dus vier keer per week naar Aarschot. Dat wilde zeggen, op en af, 130 kilometer per training.” Lavinia hing de rijlaarzen aan de haak. Antonia deed verder met succes, tot nu. Ze loopt school in Maastricht en wil haar studies afmaken. Haar paarden zijn inmiddels allemaal verkocht.

Levensless­en

“Het was een heel moeilijke beslissing om afscheid te nemen van de paarden”, besluit Antonia. “Ik heb zes geweldige jaren gekend die niemand mij nog afpakt. Maar de sport begon te wegen. Het was altijd moeilijk om drie paarden te trainen en naar de wedstrijd te gaan. Het is goed geweest. Ik wil graag zien wat er nog is naast de paardenspo­rt.”

Arl kijkt voldaan terug op haar carrière in de paardenspo­rt. “Ik heb er heel veel levenserva­ring opgedaan. Heel belangrijk voor de rest van mijn leven. Dat zegt mijn zus Lavinia ook altijd. Zonder de sport was ze nooit zo ver gekomen. Ze studeert nu in Barcelona. In juli besefte ik dat ik echt iets anders nodig had. Wat, dat ga ik nu uitzoeken.” Kaat Pluymers wint Tornooi van Haspengouw - Kaat Pluymers schreef dit weekend de beker van Haspengouw op haar naam. Het gaat haar vooor de wind. Twee weken geleden maakte ze deel uit van de KR-jumpingplo­eg die in Luik won, vorige week eindigde ze vierde op de JIM in Maastricht Rasheda Peters wint VLP Elite Dressuurcu­p - De 20-jarige Maasmechel­se Rasheda Peters (Guapi van het Bloemenhof) heeft de VLP Elite Dressuurcu­p, een wedstrijd voor -26-jarigen, gewonnen. In het West-Vlaamse Dentergem volstond een tweede plaats om de eindzege binnen te rijven. Peters mag het samen met Maureen Letens (Wispering Lady) tijdens de Jumping van Mechelen opnemen tegen twee Waalse concurrent­en. Naomi Nouwen (Frevo) won de kür, maar had te veel achterstan­d opgelopen om zich te kunnen selecteren.

 ?? FOTO JH ?? Antonia Arl: “Ik heb zes geweldige jaren gekend die niemand mij nog afpakt.”
FOTO JH Antonia Arl: “Ik heb zes geweldige jaren gekend die niemand mij nog afpakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium