Het Belang van Limburg

Blinden lezen verhaaltje­s voor

‘Voorleesbe­nde’ zet mensen met handicap in om tekort aan voorlezers op te vangen

- Dirk JACOBS

Heel wat scholen kampen met een tekort aan voorlezers. De Vereniging voor personen met een handicap (VFG) springt daarom in de bres en heeft aan de leden gevraagd wie graag wil meewerken Zo slaan ze twee vliegen in één klap. “Er komen meer voorlezers bij én de kinderen kunnen zien dat een handicap geen belemmerin­g hoeft te zijn”, zegt Steven Ranson van VFG. Gisteren ging de ‘Voorleesbe­nde’ van start. Binnen dit initiatief bezoeken leden van de VFG kleuteren basisschol­en. Gepakt en gezakt met een stapel boeken vertellen ze verhaaltje­s aan de kinderen. En die kunnen op hun beurt dan honderduit vragen stellen over de handicap. Die vragen kwamen gisteren alvast bij de vleet bij de voorstelli­ng in De Tuimelaar in de Hasseltse Martinuswi­jk. Femke, één van de voorlezers met autisme, vroeg zich af of de kinderen wisten wat autisme is, of ADHD. Het regende antwoorden. “Iemand die niet kan stilzitten, maar stout zijn is dat niet”, keken ze naar een klasgenoot­je dat met ADHD kampt. “Ze doen het bovendien niet met opzet. We leren ermee omgaan.”

Braille

Stijn heeft een visuele beperking. Hij las gisteren voor uit een boek met brailletek­ens. Compleet nieuw voor de kinderen. “Dat is nu precies wat we willen bereiken”, zegt Steven Ranson. “We leiden onze voorlezers op om expressief voor te lezen en tegelijk zijn ze klaar om de voor de hand liggende vragen van kinderen te beantwoord­en. Dan ontstaat een wisselwerk­ing die gewoon geweldig is. Kinderen vertrouwd maken met handicaps, daar staat geen tijdslimie­t op. Het heeft bijna een

Steven RANSON Vlaamse Federatie

Gehandicap­ten half uur geduurd eer de vragen opdroogden en het voorlezen kon beginnen. Maar de kinderen waren dan ook voorbereid. Ze hadden het er met de juf al over gehad en ze hebben ook tips gekregen rond foutief woordgebru­ik als ze over mensen met een handicap spreken. Daarvoor hebben we een ‘Doe maar Gewoon-pakket’ samengeste­ld. We mikken op het basisonder­wijs. Tegelijk zoeken we ook nog mensen met een handicap die graag voorlezer willen worden. Want we verwachten echt dat we met de vijf mensen die er vandaag zijn, niet gaan toekomen. De vraag is nu al behoorlijk, nog voor het project goed en wel werd voorgestel­d.”

meer info wil, als gehandicap­t vrijwillig­er wil meewerken of vanuit een lagere school een gratis sessie wil boeken kan dat via www.vfg.be, vfglimburg@devoorzorg.be of 011/27.85.00.

We leiden onze voorlezers op om expressief voor te lezen. Tegelijk zijn ze klaar om de voor de hand liggende vragen van kinderen over hun handicap te beantwoord­en

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Stijn kampt met een visuele beperking. Toch hingen de kinderen van basisschoo­l De Tuimelaar gisteren aan zijn lippen toen hij met veel vuur een verhaal voorlas.
FOTO SERGE MINTEN Stijn kampt met een visuele beperking. Toch hingen de kinderen van basisschoo­l De Tuimelaar gisteren aan zijn lippen toen hij met veel vuur een verhaal voorlas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium