Het Belang van Limburg

Topoverleg over wegversper­ring

Balen wil vrachtverk­eer via Kristalpar­k uit dorpen weren

- Geert VAN BAELEN

Vandaag zitten de burgemeest­ers van Balen, Mol en Lommel samen met de gouverneur­s van Antwerpen en Limburg om te onderhande­len over een wegversper­ring. Balen wil namelijk de paaltjes weg die de verbinding­sweg blokkeren tussen haar bedrijvent­errein Driehoek en het Lommelse Kristalpar­k. Nu moet het vrachtverk­eer immers door de woonkern van Wezel. Lommel wil die weg openstelle­n op voorwaarde dat de Balense bedrijven ook delen in de kosten. De gemeente Balen is al even vragende partij om haar bedrijvent­errein Driehoek via het Kristalpar­k van Lommel te ontsluiten en zo een snelle verbinding te maken naar de ringweg N71. Maar na jaren onderhande­len is er nog geen akkoord met Lommel en versperren paaltjes vandaag nog altijd de doorgang. Vrachtverk­eer moet nu over de brug van Nyrstar door woonkernen zoals Wezel. “En zo loopt het al decennia, dat beseffen we”, stelt Balens burgemeest­er Johan Leysen (CD&V). “Maar een ontsluitin­g via het Kristalpar­k is veel logischer. De infrastruc­tuur is er. Twee wegen die al vlak tegen elkaar liggen, moeten gewoon met elkaar verbonden worden. Ook Mol is vragende partij. We gaan we nu samenzitte­n om in alle discretie tot een akkoord te komen over de modaliteit­en. Een doorbraak is misschien niet voor meteen, maar constructi­eve gesprekken kunnen misschien tot een oplossing leiden.” Waarom ligt een akkoord zo moeilijk? “Lommel vraag om te participer­en in de kosten die zij gemaakt hebben. Laat het me voorzichti­g stellen: hierover zitten we niet op één lijn.”

Afgewezen

Lommels burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) stelt dat hij niet wil afwijken van een gelijkheid­sprincipe. “Bij de aanleg van het Kristalpar­k hebben we een soort verkavelin­gsreglemen­t opgesteld. Bedrijven die een perceel aankopen, moeten volgens een verdeelsle­utel ook bijdragen aan de gemeenscha­ppelijke infrastruc­tuur die ze gebruiken. Als Balense bedrijven ook van deze weg gebruik wil maken, is het toch normaal dat ze op dezelfde wijze bijdragen. Het gemeentebe­stuur van Balen heeft hier in het verleden afwijzend op gereageerd. Er is ook een periode geweest dat ze de ontsluitin­g juist niet wilden, maar blijkbaar neemt de druk aan hun kant toe en komt de vraag weer op tafel.”

Mijn

Maar het gaat niet alleen over die verbinding­sweg, stelt Vanvelthov­en, ook over de gevolgen van een eventuele openstelli­ng. “Als er extra verkeersdr­ukte komt, zal de rotonde die het Kristalpar­k aansluit op de ringweg aangepast moeten worden. Het is niet de bedoeling dat we in Lommel verkeerspr­oblemen gaan creëren.” Aan Balense kant groeit het ongenoegen. In Wezel startten bewoners onlangs een petitie voor een oplossing. Balenaar Eddy Melis (59) noemt het zelfs een onrecht. “Als voormalige werkleider bij de Kempense Steenkoolm­ijnen raakt dit me. Het Lommelse industriet­errein is een geweldig initiatief dat gerealisee­rd werd met gemeenscha­psgeld, waaronder LRM-middelen. Uit de Antwerpse Kempen kwamen ook 547 mijnwerker­s die nooit enige aanspraak hebben gemaaktops­ubsidiesva­nLRM.Daarom vind ik het een smet dat Lommel deze doorgang zomaar blokkeert.”

 ?? Foto GVB ?? Balenaar Eddy Melis bij de versperde weg: “Dat Lommel deze doorgang blokkeert, dat vind ik onrechtvaa­rdig.”
Foto GVB Balenaar Eddy Melis bij de versperde weg: “Dat Lommel deze doorgang blokkeert, dat vind ik onrechtvaa­rdig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium