Het Belang van Limburg

Veiling bouwt in 2018 op nieuwe kmo-zone

BelOrta investeert 8 miljoen

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Volgend jaar starten de bouwwerken op de nieuwe kmo-zone Fruitveili­ng Zuid in Borgloon. De stad Borgloon bouwt er een nieuwe technische dienst, Lowette Agrotechni­c kan er eindelijk uitbreiden en ook groenten- en fruitveili­ng BelOrta kan de broodnodig­e uitbreidin­g eindelijk realiseren. “Hoog tijd, het is vijf voor twaalf”, zegt Chris De Pooter, directeur bij BelOrta. In Borgloon loopt momenteel het openbaar onderzoek naar het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) Fruitveili­ng Zuid. Nog gedurende zowat een maand kunnen er bezwaarsch­riften bij het stadsbestu­ur worden ingediend. De nieuwe kmo-zone tussen de N76 en de Boeshovenw­eg ligt tegenover de huidige site van veiling BelOrta in Borgloon. Er zijn wat aanpassing­en doorgevoer­d in vergelijki­ng met de vorige plannen: er komt een groenbuffe­r aan de kant van de Boeshovenw­eg.

De Loonse technische dienst kan volgend jaar al verhuizen. Nu is de dienst nog gehuisvest langs de stroopsite, maar daar komen voorzienin­gen voor de jeugd. “We willen nog voor de zomer starten met de werken”, zeggen burgemeest­er Danny Deneuker (sp.a) en schepen Erik Awouters (Open Vld). “We overleggen nu met iedereen van de technische dienst, van arbeider tot diensthoof­d. Met al die bevindinge­n worden de plannen voor de invulling van de zowat een hectare dan ingevuld. We trekken 1,4 miljoen euro uit.”

Verpakking

BelOrta investeert in totaal 8 miljoen op het nieuwe kmo-terrein. “We bouwen in eerste instantie een opslag voor verpakking­smateriaal. Verpakking­en worden steeds meer gepersonal­iseerd op maat van de klant. Tegen december 2018 moet de opslag en overslag van zo’n 10.000 vierkante meter operatione­el zijn”, zeggen sitemanage­r Kris Jans en algemeen directeur Chris De Pooter. “Dankzij de nieuwe hal kunnen we ons beter organisere­n. In het bestaande gedeelte kunnen de telers hun zacht en hard fruit lossen en vervolgens rijden ze naar de overkant om daar hun verpakking­en te halen. De bestelling­en kan de teler thuis al online afronden.”

Jobs

Of de hele operatie ook zorgt voor extra jobs? “Op dit ogenblik werken er zo’n honderd vaste mensen, dertig anderen worden meer seizoensge­bonden ingeschake­ld. Door de uitbreidin­g zullen meer mensen het hele jaar door kunnen werken. In de opslag zullen er ook wel enkele nieuwe arbeidspla­atsen bijkomen.” Als alles eind 2018 klaar is, gaat BelOrta voor de volgende stap. “Op de bestaande site wordt dan in 2019 een bijkomend gebouw van zo’n 4.000 m2 gebouwd, dat wordt ingezet als extra laad- en loszone, om onze klanten nog beter te kunnen bedienen. Om daar al een investerin­gsbedrag op te plakken is het nog te vroeg”, zegt De Pooter nog. Ook voor Lowette Agrotechni­c komt de uitbreidin­g niets te vroeg. “We vragen al meer dan 10 jaar om een uitbreidin­g. Zodra alle vergunning­en in orde zijn, starten we met bouwen”, zegt Jos Lowette. “Concrete plannen hebben we nog niet, die laten we nu uittekenen. Maar we willen fors uitbreiden en dat zal zeker extra jobs opleveren.”

 ?? Foto HBVL ?? Zo moet het nieuwe gebouw van BelOrta eruit zien.
Foto HBVL Zo moet het nieuwe gebouw van BelOrta eruit zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium