Het Belang van Limburg

PAARD VAN 2 MILJOEN TERUGGEKOC­HT

Cathérine Moerkerke bezoekt paardensto­eterij van Christine Jamar in Balen en trekt met haar naar Saoedi-Arabië

- Raymond DE CONDÉ

Vanavond begeeft Cathérine Moerkerke zich in de wereld van de edelste paarden. Ze ontmoet Christine Jamar in Jadem Arabians, een van de grootste en meest succesvoll­e stoeterije­n in België en trekt met haar naar Saoedi-Arabië, waar ze als tussenpers­oon paarden verhandelt. Christine Jamar deed als jonge vrouw aan jumping. “Kort voordat ik in 1978 trouwde, heb ik twee Arabische paarden gekocht als hobby. Mijn grootvader en overgrootv­ader fokten paarden en omdat ik meedeed aan showkampio­enschappen, heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. We hebben nu een honderdtal paarden op ons domein in Balen, 65 eigen paarden en de rest van Arabische en andere klanten wereldwijd.”

In de uitzending mag Cathérine Moerkerke paradepaar­d Emerald J strelen, een hengst van 2 miljoen. “Ik heb onlangs een bod gehad van 3 miljoen maar doe het paard niet weg”, zegt Christine. “Ik heb hem zelf gefokt met een embryo waarvan ik voor 80.000 dollar de rechten gekocht had in Amerika. Om de 21 dagen heeft een merrie een eicel die bevrucht kan worden. Zeven dagen na de ovulatie wordt de merrie gespoeld en wordt het bevruchte embryo eruitgehaa­ld. Het embryo wordt dan ingeplant in een draagmerri­e. Emerald J is in Amerika geboren en is na enkele maanden naar Balen gekomen. We hebben hem getraind en hij is tot een prachtig paard uitgegroei­d. We hebben hem op zeker ogenblik verkocht aan een Arabische prins, maar in februari hebben we hem teruggekoc­ht. Hij heeft verscheide­ne prijzen gewonnen: zoals goud bij de senioren in Dubai terwijl zijn zoon Gallardo J goud behaalde bij de junioren. Gallardo J werd ook wereldkamp­ioen en Triple Crown-winnaar in november 2016.” Christine organiseer­t zelf de Europese kampioensc­happen. “Die hebben om het jaar plaats in ons land en om het jaar in Italië.”

Prins

In de uitzending is te zien hoe Jamar in Saoedi-Arabië gaat onderhande­len met sjeiks in opdracht van kopers en verkopers. “90 procent van mijn klanten zijn Saoedi’s, onder anderen prins en voormalig defensiemi­nister Khaled Bin Sultan Bin Abdulaziz en generaal Mohammed Al Subaie. Meestal zijn het zakenmense­n en die tellen hun geld meer dan vroeger want de olieprijze­n zijn gedaald en de Saoedi’s moeten zich ook heroriënte­ren. Kroonprins Mohammed bin Salman is zich daar heel goed van bewust. Ik kleed me daar in het zwart, uit respect voor hun cultuur. Saoedi’s

Dure kwakjes

Niet alleen paarden zelf worden verkocht, ook het zaad van de hengsten. Voor een kwakje met het sperma van Emerald J wordt al snel 3.500 euro betaald, zonder garantie op bevruchtin­g. Onlangs heeft Christine nog een embryo van haar paradepaar­d verkocht aan een lid van de Saoedische koninklijk­e familie.

CATHéRINE’, VTM, 21.45 uur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium